Украинската артилерия бие здраво в Запорожието, украински напредък при Бахмут (ВИДЕО)

24874
Украинската артилерия бие здраво в Запорожието, украински напредък при Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Безмилостен артилерийски огън, тилови удари с ракетни установки за залпов огън и умело използване на дронове – в това засега изглежда се превръща украинската контраофанзива в Запорожието и западната част на Донецка област.

Официалната информация какво става на фронта от украинска страна е доста премерена и без никакви сериозни подробности. За сметка на това руското военно министерство е по-словоохотливо в обзора си – за изминалото денонощие то съобщава за 3 отбити украински пехотни атаки, както и 5 отбити украински пехотни атаки при Бахмут – при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут), Андреевка (точно на изток от Клещеевка, на 10 километра южно от Бахмут), Дъбово-Васильовка (10-тина километра северно от Бахмут) и Ягодно (това буквално е основното северно предградие на Бахмут, на километър-два от самия град). Официалните съобщения за спрени украински атаки при Андреевка и Ягодно от руска страна само потвърждават, че всъщност украинците лека-полека разширяват позициите си по фланговете на Бахмут – вчера говорителят на украинското командване "Юг" полковник Серхий Черевати съобщи за нов напредък, от около 1,4 километра в боевете при града. Руското военно министерство за пръв път съобщава за украински атаки толкова далеч по фланговете – при Ягодно и Андреевка. Иначе в сутрешната сводка на украинския генщаб специално за Бахмут има съобщение, че руснаците са опитали да контраатакуват при Била Хора (10-тина километра южно от Бахмут), но неуспешно.

Информацията в руските телеграм канали WarGonzo – на Семьон Пегов, и "Операция Z", не кореспондира съвсем с тази на руското военно министерство що се отнася до Запорожието. Двата канала не говорят за съществени украински пехотни атаки, но подчертават изрично, че има постоянен тежък артилерийски обстрел от украинска страна. Пегов обаче изрично съобщава за украински успех при село Нескучно – точно там, където руското военно министерство твърди, че имало спряна украинска пехотна атака. Според Пегов, успехът не бил заради пехотна атака, а заради артилерийския огън. Нескучно и село Левадно са в направлението Велика Новоселка. "Операция Z" твърди, че украинската армия е успяла да осъществи настъпление, по-късно руснаците си върнали някои загубени позиции, но явно не всички. Руският телеграм канал коментира и промяна в украинската тактика - атаки с по-малки формирования от бронирани машини и войници, така че да не може руският артилерийски огън да се съсредоточава лесно. Отделно, при Работино тоест направлението към Токмак руските твърдения са, че украинските части сега се прегрупират и интензивността на боевете е отслабнала – от руска страна подозират, че може скоро да има удар в друга точка на фронта.

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) са цитирани коментари на кореспондента на "Известния" Александър Сладков и на зам.-ръководителя на руската окупационна администрация на Запорожка област Владимир Рогов, че украинците атакуват предимно нощем и използват предимството на западната военна техника в по-тежки условия – заради по-добрите западни визьори. От ISW отново предупреждават, че няма как на база фраментирани видеокадри да се правят заключения за пълния обхват на украинските маневри, които са част от сложна операция, без съществена въздушна подкрепа каквато би имало при такава операция на НАТО.

В опит да покаже колко добре се справя руската армия, руското военно министерство публикува видеокадри на унищожена тежка военна техника на украинците – главно леки бронирани машини Bradley. Кадрите обаче поразително напомнят вече публикувани видеа отпреди няколко дни: Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)

Междувременно се появиха доста по-нови видеа. Едно от най-впечатляващите показва удар по руска военна колона далеч в руския тил – според беларуската телевизия NEXTA на 16 километра южно от Енергодар, а според политическия анализатор на Bild Юлиян Рьопке – на 30 километра южно от Енергодар и на 50 километра от активния фронт:

Удареният руски военен конвой е на 83-та бригада на руските ВВС – поразени са 3 артилерийски системи, 2 цистерни с гориво и още 8 различни вида превозни средства тежка военна техника, като кадрите са геолокализирани. Интересен коментар в това отношение в Телеграм има зам.-украинският министър на отбраната Анна Маляр - че с взрива на язовир "Каховка" за руснаците е станало възможно да прехвърлят повече резерви от Херсонска област в Запорожието и Донецка област, защото няма пряка скорошна опасност украинската армия да форсира река Днепър предвид огромното наводнение там:

От руска страна също могат да се похвалят с успех – атака с дронове срещу военна техника на 47-ма украинска бригада, южно от Орехов. Точно там, при Мала Токмачка и в посока Токмак, започна украинската атака, която сега се счита за начало на голямата украинска контраофанзива:

Украинците обаче не останаха длъжни що се отнася до дроновете – беше публикувано видео, в което се вижда как дрон удря автомобил, в който явно се намира по-важна цел от командно естество:

Различни профили в социалните мрежи продължават да споделят кадри от украински щурм на руска окопна позиция. Първоначално беше съобщено, че действието се развива в Запорожието, впоследствие се появи информация, че на фронта при Авдеевка, Донецка област.

ВИДЕО: Кадри от украински щурм в Запорожието, при Бахмут руснаци се молят ЧВК Вагнер да се върне

През тази нощ, близо до Белгород са дерайлирали 15 вагона от товарен влак – това съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. По думите му от тази сутрин в канала му в Телеграм, заради случилото се е спряно движението на електричките и крайградските влакове, тече разследване. Появиха се и снимки от мястото на катастрофата:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа