Украинската офанзива стигна до опасна точка. Стана нещо неочаквано

30024
Украинската офанзива стигна до опасна точка. Стана нещо неочаквано
Снимка: Getty images

"Нашият Юг! Нашите момчета! Слава на Украйна!", написа украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък. Той публикува видео, свидетелстващо, че украинските войници са освободили село Старомайорско в южната част на Донецка област. Освен това украинците са засилили контраофанзивата си в южната част на Украйна и настъпват към град Мелитопол в Запорожска област, разказва "Тагесшпигел".

Руски военни блогъри също съобщават, че след почти два месеца украинците са успели да преодолеят силно минираната зона край град Орихов в Запорожие, пише още германският ежедневник.

Ще си върне ли Украйна Мелитопол?

Ще успее ли украинската армия да отвоюва Мелитопол? "Ако информациите са верни, вече е постигнат успех", казва политологът Карло Масала пред ZDF. "Първите отбранителни линии на руската армия са достигнати. Но трябва да се каже, че до Мелитопол, т.е. до Азовско море, има още 115 километра", отбелязва той.

Още: Страх: Руснаците монтираха на Кримския мост защита срещу морски дронове

Масала пояснява обаче, че дори тази операция да върви добре и концентрирано през следващите няколко дни, не очаква украинските сили да успеят бързо да достигнат Мелитопол. Руската армия е изградила няколко отбранителни линии, всяка от които трябва да бъде преодоляна, обяснява експертът.

"Минните полета са причина украинските въоръжени сили да променят тактиката си в тази контраофанзива и да преминат от механизирани към пехотни сражения", казва още Масала, който е преподавател в университета на Бундесвера в Мюнхен. Разчистването на минните полета и избягването им на голяма територия е "изключително сложно", изтъква той.

Защо Украйна не предприема широкомащабни атаки?

Масала обяснява и защо украинската армия разчита на малки войскови единици. "Това се дължи на много фактори. Една от причините са минните полета. Но също така и защото украинските сили в контранастъплението нямат противовъздушни системи с близък обсег на действие. Оттам следва, че те нямат много възможности за ефективно поразяване на руските безпилотни самолети и руските бойни хеликоптери", обяснява военният експерт пред ZDF. При широкомащабни действия винаги има риск руските военновъздушни сили да атакуват тези формирования. На украинците би им било много по-лесно, ако разполагаха с подобна въздушна защита.

Още: Нова руска атака срещу цивилни в Кривой рог, поне 1 загинал и ранени (СНИМКИ)

Изтеглянето на "Вагнер" не е облекчило ситуацията в Бахмут за украинците, смята Масала. "Защото струпването на руски войски в Бахмут все още е много голямо."

Въпреки това той определя като "удивителен" факта, че украинските сили за относително кратко време са успели да си върнат по-голяма част в района от Бахмут , отколкото наемниците на "Вагнер" са завладели за месеци. "Това обаче не означава, че Бахмут ще падне през следващите няколко седмици", подчертава Масала.

Ограничен успех, но и тежки загуби

"Сраженията ще продължат да бъдат ожесточени, точно както на южния фронт. На украинците просто им липсват някои оръжия, за да могат да се сражават по-добре с руските войски. За съжаление, трябва да приемем, че украинските операции, които досега имаха ограничен успех, но бяха съпроводени и с тежки загуби, ще продължат по същия начин.”

Още: Първи доказателства, че Русия не може да спира и претърсва кораби в Черно море

Той казва, че в тази война Русия залага на количеството, като е готова да изпрати още сили на фронта, ако украинската контраофанзива напредне. "Докато украинските въоръжени сили, с тяхното оборудване и обучението, залагат на качеството."

Източник: Дойче веле

Още: Русия: Дрон се взриви в полицейско управление в Брянск (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа