В Бахмут: По-добре да живея в мазето, отколкото да напусна града

13863
В Бахмут: По-добре да живея в мазето, отколкото да напусна града
Снимка: Getty Images

На всеки няколко минути над къщите в Бахмут прелитат снаряди, които се взривяват наблизо. По улиците няма жива душа. Западната част на града е почти неразпознаваема - всичко е в руини. Къщите на хората са разрушени, край тях са разхвърляни тухли и остатъци от покриви. В дворовете и по пътищата се виждат горящи преобърнати и смачкани коли. Витрините на магазините са изпотрошени, а разбитите им врати се люлеят от поривите на вятъра.

Във високите жилищни блокове са зейнали огромни дупки - някои жилища са напълно разрушени от атаките. Почти всички прозорци са без стъкла и са покрити с целофан или с шперплат.

Защо танковете "Леопард" са безценни и ще променят ли войната в Украйна?

Танкът тежи 60 тона, дълъг е 10 метра и е смятан за един от най-добрите и модерни бойни танкове в света: германският „Леопард 2 А...

Хуманитарна помощ за жителите

"Разбира се, че е рисковано. Но какво да направим? Хората се нуждаят от помощ. Тук магазините не работят, а и не всички имат пари", казва Евгений Ткачев, докато слиза от колата си. Той е доброволец от неправителствената организация "Пролиска", която доставя храна и хигиенни продукти за жителите на един от районите в града.

Чува се взрив. Мъж, поставящ целофан на един от прозорците в близкия блок, се скрива в апартамента си за малко. Само след секунди отново излиза и продължава работата си.

"Хуманитарна, хуманитарна!", провиква се доброволецът Евгений. Хората почват да излизат от входовете и се приближават до колата му. Всички носят своите документи. Те са длъжни да попълнят формуляр с лични данни и да се подпишат при получаването на помощта. Дори и не се замислят, когато чуват нов взрив и продължават да пишат върху документите. "Свикнали сме с всякакви експлозии", обяснява местната жителка Нина.

Без светлина, без вода и без газ

Помощта за Украйна: как България се издигна от низините до неочаквани върхове

Десетилетия наред за България се говореше със сдържано, с прикрито, а понякога с несдържано и неприкрито презрение като за най-изостана...

Фронтовата линия непрекъснато се приближава към града. От няколко месеца в Бахмут няма ток, вода и газ. Хората използват предимно свещи, батерии за фенерчета и акумулаторни батери. Нина разказва, че са получили генератори от украинските военни и от доброволци. Включват ги, когато се съберат много телефони за зареждане или дрехи за пране в пералнята. За да пестят бензин, те все по-често перат на ръце, "както някога са го правили бабите и дядовците ни", казва Нина.

Друга жена я допълва: "Генераторът се нуждае от гориво, а то се взима от бензиностанция. Тук няма бензиностанция, има в Константиновка или в Часов Яр. Отиваме дотам с кола, която също се нуждае от бензин. Така пестим пари."

И водата тук се доставя от военни или доброволци. Местните разказват, че търсят кладенци в дворове на частни къщи. Хората приготвят храната си навън върху самоделни печки или на такива на дърва. Мъжете секат от близките дървета до входовете на блоковете. 35-годишният Дмитрий разказва: "Монтирахме такава печка в апартамента и я загряваме с дърва. Можете да сложите тенджера или тиган на нея и да готвите", казва той. От двора на блока се виждат стърчащите през прозорците тръби, свързани за печките.

Цели семейства остават в Бахмут, заради свои болни или стари роднини, които не могат или не желаят да се евакуират. Мъж се приближава до колата на Евгений, заедно със своята 14-годишна дъщеря. Тийнейджърката покрива лицето си пред журналистите. Баща ѝ обяснява, че "не могат да оставят болната си баба в Бахмут". Това момиче е и единственото дете, което срещнахме в тези блокове. Миналото лято и през септември е имало масова евакуация на деца.

Животът под земята

Медведев по правилата на пропагандата: "Войната в Украйна е „отечествена”

Зам-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев окачестви войната в Украйна и Европа като "нова Отечествена" и заяви, ч...

Жителите на този район на Бахмут старателно са изчистили своите мазета още през пролетта. Там те са поставили направени от самите тях мебели в помещения с минимални удобства. Нина показва едно подобно "скривалище". Жената говори с ирония, тъй като "мазето и без това няма да ни спаси от сериозна ракета". Нейните дъщери вече са избягали в Европа, но тя и съпругът ѝ искат да останат в Украйна и по-точно тук в Бахмут.

Тя върви по тъмните коридори, заедно със съкварталците си Ирина и Николай. Те включват фенерчетата си само тогава, когато вече се намират в своите "стаи". Стените са от бетон, на тях са монтирани рафтове, върху които има чай и зърнени храни. Виждат се шест грижливо постлани легла. Вътре е много топло - в ъгъла е поставена работеща печка.

Жителите споделят, че остават в мазетата предимно през нощта, когато обстрелът над града не секва. През деня те се качват в апартаментите си или онова, което е останало от тях. Под земята липсва добра вентилация. Затова и когато слязат в мазето, те често трябва да ходят до входната врата и да поемат малко свеж въздух. Хората осъзнават много добре, че това са много рисковани условия на живот, но уверяват, че "все още не са готови за капитулация или евакуация".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Куп ранени руски войници след катастрофа между автобус и "Волга" (ВИДЕО)

Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Захарова: Ако Макрон прати военни в Украйна, ще ги смятаме за легитимни цели

Официално: Украйна приема престъпници в армията си

Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Великобритания експулсира руския военен аташе, Захарова заплаши с последствия

Депутат от партията на Путин преби съпругата си, месеци по-късно тя почина

Путин е майстор на страха и ние отново имаме сърцебиене: Bild

Популярен плаж на Закинтос остава затворен това лято

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа