В германския парламент влезе първият политик от турски произход

26022
В германския парламент влезе първият политик от турски произход

46-годишната социалдемократка Айдан Йозогуз, която беше назначена за министър без портфейл, отговарящ за миграцията, бежанците и интеграцията, е първият политик от турски произход, който става част от германското федерално правителство, съобщава БГНЕС.

"Много съм щастлива, че мога да участвам в правителството", заяви Йозогуз, цитирана днес от вестник "Хамбургер Абендблат", ден след обявяването на номинацията й. "Когато човек изпитва удоволствие от правенето на политика, ето докъде може да доведе това и то въпреки трудното за произнасяне име", допълни тя.

Назначаването й беше определено от германските медии като една от изненадите в новия правителствен екип. Турският ежедневник "Хюриет", един от основните вестници в страната, започва статията си за новото германско правителство с тази информация, а друг ежедневник "Хабер Тюрк" пише: "Премиера в Германия!".

Йозогуз, която е дъщеря на турски търговци, е родена на 31 май 1967 г. в Хамбург, придобива германско гражданство през 1989 г. и за няколко години бързо се издига на политическата сцена. Първоначално тя отговаря за проекти, свързани с интеграцията, в германска фондация. Там е забелязана от настоящия кмет социалдемократ на Хамбург Олаф Шолц. Йозогуз става депутатка през 2009 г., след като се присъединява към ГСДП през 2004 г.

Много бързо тя успява да се хареса на ръководството на партията. Нейният лидер Зигмар Габриел иска да увеличи броя на хората с чуждестранен произход в управлението на партията, разтърсена от последиците от аферата Тило Сарацин.

Политикът от ГСДП публикува през 2010 г. скандалната си книга "Германия се самоликвидира", защитавайки идеята, че имигрантите и най-вече турците, отслабват структурата на страната. Йозогуз е назначена за заместник председателка на партията през 2011 г., само седем години след като става неин член. "Аферата Сарацин нанесе голям удар на ГСДП...Лично аз мисля, че беше по-добре да го изключим от партията, за да изпратим ясен сигнал", заяви тя неотдавна.

Йозогуз, която се появяваше често до неуспелия опонент на канцлерката Ангела Меркел на последните парламентарни избори Пеер Щайнбрюк, беше лидерка на партията си в Хамбург, втория по големина град в Германия. През цялата предизборна кампания тя работеше да убеди германците от чуждестранен произход и най-вече турците да гласуват за ГСДП с обещанието за предоставяне на двойно гражданство на всички деца на имигранти, израснали в Германия. До този момент те бяха принудени да избират между страната си по произход и приемащата страна.

"Ако имаме мнозинство в Бундестага, ще можем незабавно да променим правото за предоставяне на гражданство. Това, разбира се, би било огромна крачка", подчерта Йозогуз. След компромис с консерваторите ГСДП в крайна сметка издейства двойното гражданство да влезе в програмата на коалиционното правителство, но то беше ограничено до децата, родени в Германия. Йозогуз ще работи за задействането на тази мярка.

Като депутатка тя беше член на парламентарната комисия по семейството, възрастните хора, младежите и жените и отговаряше за интеграцията в ГСДП в последния парламент. В отговор на слуховете относно бъдещето й през май заместник председателката на ГСДП не скри, че са й предложили да заеме министерски пост. "Това не е мистерия", заяви тя по радио Дойчландфунк.

Но "отбелязах, че това е несъвместимо със семейството, а аз искам да правят само това, което наистина мога да правя добре", допълни Йозогуз. Тя има дъщеря на около 10 години от съпруга си Михаел Нойман, който отговаря за вътрешната политика в кметството на Хамбург. Според Дойчландфунк бъдещата федерална министърка е отказала миналата година поста регионален министър на интеграцията, предложен и от лидера на социалдемократическото правителство на провинция Шлезвиг-Холщайн.

Снимка: www.spd-wandsbek.de

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа