Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петро Порошенко: Путин няма нужда от Украйна, той се стреми към цяла Европа

27 май 2024, 20:12 часа • 3140 прочитания

„Ситуацията на фронта е много трудна. Имаме концентрирани руски войски в няколко посоки и сега можем да сравняваме. Защото на 22 февруари 2022 г. 180-хилядна армия влезе в Украйна, в момента руските войски наброяват над 600 000 войници в окупираните територии. Русия почти е утроила числеността на войските си, докато Украйна се бие със същата численост. Ние имаме по-добро въоръжение и по-добри муниции, но те не са достатъчни. Украйна възпира руската армия благодарение на уникалния характер на украинските въоръжени сили". Това заяви в специално интервю за bTV бившият украински президент Петро Порошенко.

Още: Нов руски позор: Остаряла американска ракета размаза ПВО гордостта на Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Нуждаем се спешно от въоръжение, противовъздушна отбрана, електронни оръжия и точно по този начин можем да възпрем Русия. Същевременно всеки месец Русия губи 24 000 войници, което показва колко ефективни са украинските въоръжение сили. Зеленски и шефът на генералния щаб казват, че разликата в загубите между руските въоръжени сили и украинските въоръжени сили е приблизително 1:3“, каза още той.

"Мирна Украйна означава победа"

По думите му няма друга държава в света, която да иска мир повече от Украйна. „Но това трябва да е мир, не капитулация, не загуба и не победа на Русия. Става дума за самото съществуване на Украйна като нация и затова на мен ми е много по-интересно не толкова какъв ще е резултатът от срещата за мир в Люцерн, Швейцария, а по-скоро от срещата на върха в Съединените щати. Единственият инструмент за оказване на натиск върху Русия е НАТО. Затова ние сме в тук София на парламентарната асамблея на НАТО и се опитваме да подобрим решенията, които се взимат в подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон“, категоричен е Порошенко.

Още: Столтенберг каза в София дали НАТО влиза в Украйна (ВИДЕО)

Според бившия президент „мирна Украйна означава победа“. „Въпросът е по какъв начин ще постигнем тази победа. Първо – членство на Украйна в НАТО, второ – доставки на най-модерното въоръжение, без ограничения как те да се използват от украинските въоръжени сили, включително и срещу легитимни цели на руска територия. Трето – още по-строги санкции срещу Русия, за да се възпре Путин да не може да финансира войната в Украйна, четвърто – финансова помощ за Украйна и пето – членство на Украйна в Европейския съюз“, каза той.

"Не вярвайте на Путин"

Порошенко призова да не се вярва на Путин. „Когато аз бях президент в периода 2014-2019 г. непрекъснато ме атакуваха т.нар. миротворци с предложения и ми казваха: „Г-н президент, нека се откажем от Крим и ще се постигне мир“ и аз казвам: „Не, Путин, няма нужда от Крим“. Тогава ми казват „Нека му дадем Донбас и Крим, може би тогава ще има мир“ и аз казвам: „На него нито Крим, нито Донбас са му необходими“. И сега мога да ви кажа, че Путин няма нужда от Донбас, няма нужда от Крим, дори няма нужда от Украйна. Той се стреми към цяла Европа. Той е луд император, той иска да държи Украйна като част от Руската империя, но утре може да каже, че Полша трябва да стане част от Руската империя, а след това България да стане част от нея, Балтийските държави, Финландия. Това е доказателство, че не трябва да се има доверие на Путин и на второ място, че не трябва да има страх от Путин“, категоричен е той.

Още: "Не съм бягал от срещата с НАТО": Радев каза защо е в Швейцария, докато Алиансът е в София

Той отдели внимание на хибридната война, която Москва води. „Навсякъде Русия финансира политически партии, те работят за нея. В Германия това е „Алтернатива за Германия“, във Франция – това е Националният фронт. Вие знаете и аз знам коя е партията в България без никакво съмнение. Не ми харесва, че аз като президент на Украйна трябва да се меся във вашата кампания, но все пак ще кажа – моля ви, не давайте нито глас на проруската партия, защото на нас в Украйна ни трябват проевропейски, пробългарски и проукраински политически партии. Нека провалим сценария на Путин в Европа“, призова той.

Още: Готова ли е Русия за мирни преговори? Анализ от проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

Порошенко благодари на България за подкрепата, която оказва от 2014 г. насам. „От името на Украйна благодаря на българския народ, на българското правителство, на българските депутати и на българските журналисти. Благодаря ви“, каза бившият украински президент.

Още: След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес