С какво да пръскаме краставиците след дъжд, за да ги запазим?

44783
С какво да пръскаме краставиците след дъжд, за да ги запазим?
Снимка: iStock

Свикнали да чувате/четете за ползите от дъждовната вода, която не е обработвана с хлор и химикали, както и че водата е живот, а липсата ѝ води до изсъхване и измиране на насажденията в градината, вероятно ще бъдете изненадани да разберете, че дъждът крие и редица рискове за растенията.

Ако се радвате на дъждовния май, считайки че зеленчуците в градината ви ще израстат по-бързо и ще дадат по-богата реколта, подобно на плевелите и тревите, избуяващи в дъждовни дни, вероятно сте млад градинар без опит, който трябва бързо да се информира за риска от дъжда и прекомерната влажност при краставиците и да предприеме мерки за защитата им, за да не загуби реколтата си.

С какво да пръскаме краставиците след дъжд е вторият важен въпрос, който е важно да проучите, първият е защо – какви са рисковете от дъжда, какви вреди причинява на краставиците и защо е толкова важна грижата за тези зеленчуци в дъждовните дни. Не твърдим, че краставиците не се нуждаят от влага, напротив – те обичат водата и честото поливане, а засушаването води до горчивина в плода. Прекомерната влага, причинена от дъжда, обаче не е по-малко опасна от засушаването. Вижте защо.

Страхотен трик за краставици - Няма да можете да приберете реколтата!

Какви опасности за краставиците поражда дъждът?

  • Прекомерната влажност, съчетана с високи температури, поражда риск от заболявания по краставиците, застрашаващи реколтата. Такова заболяване например е брашнестата мана, която води до дребни краставици – ниско качество на реколтата, както и по-бедна реколта – от 30 до 60% по-малко добив. Това заболяване причинява много щети на краставиците, макар да засяга основно листата им, поради което е нужна профилактика и предприемане на мерки, недопускащи появата му. Това важи с особена сила за дъждовните и топли месеци, какъвто е настоящият май.
  • Гъбичките са сред основните заболявания, засягащи краставиците, а те се развиват чудесно в топла и влажна среда. Така майските и летните дъждове, когато продължат с дни и са обилни, застрашават реколтата и превръщат живителната сила на водата в опасност за добива.
  • Ако дъждовните капки останат върху краставиците с часове, тоест при обилни, продължителни и ежедневни дъждове, каквито наблюдаваме този май, съществува риск от заболяване, което може напълно да унищожи реколтата, като пероноспорозата  например, която води до окапване на листата и спиране на развитието на краставичките.
  • Ако дъждовете са съчетани с ниски температури, този месец имаше доста подобни дни, краставиците ви също са в риск от развитие на заболявания, които застрашават реколтата. Такова е например бялото гниене, което се наблюдава по-често в оранжериите, макар да не са защитени и краставиците, отглеждани на открито в градините.
  • Влага, обилни дъждове, високи температури – комбинацията поражда риск и от развитие на бактериални заболявания по краставиците, които застрашават частично или изцяло реколтата.
  • Дъждът и поражданите от него прекомерни нива на влага водят до благоприятни условия за развитието на акари, които нанасят жестоки щети на краставиците.
  • Обилните дъждове наводняват градината и я превръщат в кална среда, неподходяща не само за краставиците, но и за другите култури, отглеждани там. Работата в прекомерно влажна почва създава риск не само за културите, но и за самата почва и то в дългосрочен план – почвените частици могат да се компресират, да увеличават уплътняването и задълбочат дренажните проблеми.
  • Дъждовете водят до по-бързо изчерпване на всички хранителни вещества в почвата, което очаквано представлява риск за реколтата.

Всички тези рискове, проблеми  и опасности могат да бъдат преодолени, а реколтата от краставици – богата, ако предприемете мерки – профилактични или след дъжд. С какво да пръскаме краставиците след дъжд е сред най-често задаваните въпроси от начинаещите градинари. Първо, добре е да знаете, че не е нужно да чакате дъжда, за да предпазите краставиците. Много от заболяванията, риска от които се увеличава след дъжд, могат да бъдат профилактирани чрез употреба на препарати за растителна защита. Ако сте пропуснали профилактиката, може да се наложи да почерпите информация с какво да пръскаме краставиците след дъжд, за да ги спасим.

При отглеждане на краставици на открито - за какво да внимаваме

С какво да пръскаме краставиците след дъжд?

Винаги може да потърсите готови решения за грижа и защита на краставиците след дъжд от агроаптеката, но може да използвате и по-естествени средства за целта. Сред тях са:

-          Йод

Безвреден и безопасен, без химия, разтворът от йод – няколко капки в 10 литра вода, с който да напръскате краставиците, ги дезинфекцира и предпазва от мана и сиво гниене, което го прави удачен отговор на въпроса с какво да пръскаме краставиците след дъжд.

-          Сапун и сода

За да предпазите краставиците от развитие на гъбични заболявания в дъждовното време, пригответе разтвор от вода, течен сапун и сода за пръскането им – 10 литра вода със 50 мл. сапун и 100 гр. сода.

-          Медсъдържащи  фунгициди

И все пак понякога се нуждаете от химия. Ако дъждовете и влагата причинят гниене, изпробвайте медсъдържащи  фунгициди, които са изключително ефикасни за редица зеленчуци в градината.

Ако забележите промени по листата, краставиците, стъблата им  след обилни дъждове и не знаете каква е причината и как да постъпите, не се бавете, за да не загубите реколтата. Занасянето на откъснато листо или краставица в агро аптека ще ви даде нужните отговори с какво да пръскаме краставиците след дъжд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко често трябва да поливате краставиците и с какво да ги подхранвате?

При поливане на безколови домати – какви особености има?

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com