В Русия намалява подкрепата за войната в Украйна, руски натиск при Бахмут (ВИДЕО)

6803
В Русия намалява подкрепата за войната в Украйна, руски натиск при Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Военните настроения в Русия вървят към ограничаване. Това е основното заключение в ново руско социологическо проучване. Негов автор е руската социологическа агенция "Хроники", а проучването е направено по телефона, в периода 17 – 22 октомври. Участвала е извадка от 1199 души, типичен брой за социологически проучвания навсякъде по света.

Основните заключения на база получените отговори – твърдо в подкрепа Руската федерация да воюва в Украйна са само 12%, след като през февруари 2023 година са били 22%, при предишното проучване на агенцията. 44% пък се оплакват, че имат понижение в доходите. 20% твърдят, че не могат да намерят необходими им важни лекарства, а 52% се оплакват от психически разстройства – паник атаки и депресия.

Войната в Украйна

От попитаните, 40% искат изтегляне на руските войски без да са постигнати всички обявени в началото на войната цели от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Този процент стои стабилно през цялата година – за сметка на това 33% искат продължаване на войната, а през февруари, 2023 година, процентът е бил 47%. А 24% от тези, които не подкрепят изтегляне на руската армия без постигане на целите признават, че увеличението на разходите за войната ще им навреди икономически. Това е около 8% от всички попитани – пълното социологическо проучване ТУК.

На този фон в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) прави редица препратки към материали и данни, които показват растящо социално напрежение в Русия. Цитирано е изданието "Важни истории" и че вече има над 180 000 жалби до Путин по различни въпроси, общото в които е войната в Украйна – липса на заплащане за войници, липса на пенсии, липса на медицински услуги. Цитирана е и оценка на Главното разузнавателно управление в Украйна (ГУР), че в европейската част на Русия социалното напрежение се увеличава (основни фактори – расте броят на престъпленията, извършени заради прекомерна употреба на алкохол, растат цените) и това е основна тема на разговори сред руския политически елит. Според ISW, Кремъл е загрижен и залага на краткосрочни мерки като идеологията, за да не се получи неприятна изненада на руските президентски избори: Путин направи нещо странно и необикновено с Русия. Ето как си я измисля

Показателно какъв е ефектът от това идеологическо промиване е изявлението на руския външен министър Сергей Лавров на срещата на ОССЕ в Северна Македония. Накратко – провал. Лавров дори стигна до думите: "Оставете ме намира", след което обрисува НАТО и ЕС в черни краски. А чеченският лидер Рамзан Кадиров също се изказа в профила си в Телеграм – Русия сега не ѝ е изгодно да говори за мир в Украйна, защото била в по-силна позиция: Лавров си тръгна на бегом от конференцията на ОССЕ веднага след изказването си (ВИДЕО)

Страданието от войната в Украйна: Децата и училището

На фона на руската пропаганда и отчетливата демагогия на режима на Путин, украинският президент Володимир Зеленски направи знаково посещение на училища в Харков. Знаковото е, че говорим за училища, разположени в метрото – под земята, за да бъдат опазени децата от руските бомбардировки. Упорито повтарян наратив от руския режим и най-вече от подвластната му пропаганда е как Русия не воюва с цивилни. Тази огромна лъжа вече многократно беше опровергавана: Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна

Развитие на военните действия в Украйна

Няма никакви големи промени по отношение на позициите в основните направления на фронта в Украйна. Има дори лек спад на интензивността на боевете – в сутрешната си сводка украинският генщаб съобщава за 82 бойни сблъсъка, което е с 19 по-малко на дневна база.

За втори пореден ден най-горещо е при Бахмут – там е имало 24 отбити руски пехотни атаки по украинските официални данни. Основните точки на отбити атаки – Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Андеевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) и Богдановка (5 километра северозападно от Бахмут). Интересен е прочитът на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, допълнен и от дневния обзор на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов. "Рибар" категорично твърди, че откъм Берховския язовир руснаците вървят на юг (към Богдановка) и че има боеве по път О0506 от Хромово към Часов Яр. Същото казва и Пегов – че сега цел е Богдановка. И двата руски източника посочват, че на южния фронт на Бахмут никоя от двете страни няма отчетлив превес и че украинците опазват най-важните си позиции северно от Клещеевка. Украинският военен анализатор Константин Машовец също говори за руски успехи по отделни позиции северно от Богдановка, североизточно от Хромово и северно от Курдюмовка, както и за украински успехи северно от Хромово и североизточно от Клещеевка, но казва и следното – не разбирам това развитие на бойните действия позиция по позиция от гледна точка на украинската армия. Явно е, че руснаците имат достатъчно резерви да компенсират загубите си и упорито атакуват във фланг и в тил украинската армия, след като спряха настъплението ѝ по южния фланг на Бахмут. "И не бих казал, че руснаците не се справят", обобщава Машовец.

(КАРТА) Що се отнася до Авдеевка, "Рибар" не обелва нито една дума, Пегов казва само, че няма промяна в ситуацията. За денонощието там е имало 20 отбити руски пехотни атаки по украински данни. А нови и нови видеокадри сочат, че руските загуби при Авдеевка са колосални, като успехите дотук са минимални – има дори видео на руски танк Т-80 и къде стреля, което подсказва, че южната индустриална зона на Авдеевка не е превзета изцяло от руснаците и украинците още имат позиции в западната ѝ част, въпреки постоянните твърдения на руски военни канали в Телеграм как всичко е приключило:

За източния бряг на Днепър и "Рибар", и Пегов не отчитат големи промени – основната точка на боеве е Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър). Според "Рибар" руската артилерия принудила украинците да се изтеглят в северната част на Кринки, Пегов обаче говори за украински атаки южно от Кринки и то в горския масив. И двата руски източника говорят за последните 2 дни как в Западното Запорожие украинците неуспешно атакуват северозападно от Вербово (18 километра югоизточно от Орехов), а руснаците атакуват западно от Работино (10 километра южно от Орехов). Че руснаците са активно при Работино показват и данните на украинския генщаб – 11 неуспешни руски атаки за последното денонощие там.

При Купянск и в Луганска област боевете са при Синковка (9 километра североизточно от Купянск) и в горския резерват "Серебрянка" (10 километра западно от Кремена). Потвърдени с геолокализирани видеокадри значими промени в позициите няма - "Рибар" говори как в горите до Синковка руснаците са се окопали и "напредват", но Семьон Пегов посочва, че украинците атакуват и искат да си върнат загубени позиции, засега обаче неуспешно.

ОЩЕ: Русия се хвали с нов пробив, но мълчи за хаоса при Днепър (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа