Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет предпазва от заразяване и пенсионери

3199
Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет предпазва от заразяване и пенсионери
Снимка: iStock/Guliver

Коронавирусната ваксина, която се разработва от университета в Оксфорд заедно с компанията AstraZeneca, предизвиква силен имунен отговор при хора над 56 г. и е безопасна. Това става ясно от резултати от втора фаза на нейното тестване в авторитетното медицинско списание “Lancet”.

Окуражаващият резултат е получен на базата на експериментално ваксиниране на 560 доброволци в напреднала възраст. Установено е, че дори при някои имунният отговор е такъв, какъвто е при възрастовата група между 18 и 55 г. 99% от доброволците са имали неутрализиращи отговори на антитела две седмици след поставяне на втората доза от ваксината. Ръководителят на изследователския екип от Оксфорд професор Андрю Полард каза пред Би Би Си, че е абсолютно възхитен от резултата, тъй като показва, че тяхната разработка може да предпази едни от най-уязвимите на заразата хора. Запитан дали тяхната ваксина ще успее да защитава хората от COVID- 19, той обаче обясни, че все още не са на този етап в тестовата фаза. Нуждаят се от още проучвания, но вероятно те ще са готови преди Коледа, съобщава 24 часа. Ученият увери, че не се конкурират с другите екипи, работещи по света за създаването на ваксина, тъй като ще са необходими много разработки, за да се защитят хората от цял свят.

AstraZeneca продължава изпитанията на ваксината за COVID-19 в САЩ

Американският регулатор разреши да бъдат възобновени тестовете за ваксина срещу COVID-19 на британско-шведската фармацевтична компания ...

До момента три ваксини - на “Пфайзер” и германската биотехнологична “Байонтек”, на американската компания “Модерна” и руската “Спутник V”, са обявили, че дават 94% ефективност при хора над 65 г., като това са данни от трета тестова фаза. Проблемът при първата ваксина обаче е, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса, което прави организацията по поставянето ѝ по-сложна, тъй като се изисква специална хладилна техника за транспортиране. Оксфордската ваксина е т. нар. векторна ваксина и е направена по друга технология чрез отслабена версия на вирус на настинка при шимпанзета. Тя може да се доставя и поставя като други ваксини. Рекордният срок, за който бе разработена, се дължи на това, че тя използва постигнатото с други ваксини през последните години. Очаква се тя да бъде и по-лесна за производство, като университетът вече обеща да предостави стотици милиони дози на развиващи се страни.

Междувременно английски учени отправиха апел към правителството в Лондон да не бърза да премахва националната блокада в страната. Техни модели са показали, че ако бъде разрешено на хората да се смесват дори само за 5 дни по Коледа, след това ще трябва да компенсират тази свобода с поне 25 дни заключване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин плаща милиарди за оръжие за Украйна, докато я напада: Готви се промяна в плана на ЕС

НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Верен до гроб: Стивън Сегал скъп гост на клетвата на Путин (ВИДЕО)

Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Велики сме и заедно ще победим: Путин встъпи в длъжност за 5-ти път (ВИДЕА)

Спират влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Кораб, плаващ от Украйна за Египет, заседна в Босфора и спря движението

Таджикистан, Лаос, Гвинея-Бисау: Приятелите на Путин идват за парада на 9 май

Отиде си емблематичният френски журналист Бернар Пиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа