Всичко във войната в Украйна зависи от тези въпроси. Те са три и изключително важни

4956
Всичко във войната в Украйна зависи от тези въпроси. Те са три и изключително важни
Снимка: Getty images

Украйна ще пробие и нови отбранителни линии на руснаците, казва експерт. Дали ще може после да превземе стратегически позиции, за да отреже снабдяването на руската армия, ще зависи от това какви резерви са ѝ останали. Ето какво заяви пред Дойче веле военният експерт Нико Ланге. 

Как оценявате последните успехи на украинците в тяхната контраофанзива – най-вече в южна посока?

Нико Ланге: Това е много важно и значимо развитие. През първите осем седмици от контранастъплението Украйна изпитваше големи трудности, тъй като руската отбранителна стратегия беше много ефективна. През последните четири седмици обаче украинците успяха да осъществят пробив - независимо от всички минни полета и отбранителни съоръжения. Пробита е първата руска отбранителна линия, а частично и втората - най-вече в посока към Вербове, тоест източно от Роботине. 

Още: След инцидента с дрона: Румъния строи укрития в градовете, граничещи с Украйна

Благодарение на тези пробиви Украйна вече има повече възможности. Тя може да се отправи на изток или на юг. Това, разбира се, поставя пред Русия една дилема, защото е нужно да реши къде да бъдат вкарани допълнителни подкрепления.

Тези пробиви осигуряват на Украйна повече възможности за напредък на изток или на запад. Има много индикации за това, че втората и третата отбранителни линии не са така силно укрепени, както първата, както и че Русия няма време да коригира това. Ако се вгледате в територията на юг ще видите, че само на първите 20-25 километра (от общо около 120 километра фронтова линия до Азовско море) е организирана отбрана. След това пътят напред е открит. Ако Украйна осъществи пробив там, тя може да излезе в атакуващи позиции и да напредва, без да среща особена съпротива. И тогава ще стане актуален въпросът с какви резерви разполага още Украйна, за да направи нещо повече от тези пробиви.

Защо смятате, че не е необходимо украинските войски през Мелитопол да стигнат до Азовско море, за да отрежат по този начин сухоземната връзка на руснаците с Крим? 

Нико Ланге: Ние не знаем каква е целта на украинската контраофанзива. Киев никога не е казвал това. Предполагаемото обратно превземане на Токмак или Мелитопол, Бердянск или Мариупол са предположения на наблюдатели. Вероятно решаващият въпрос сега е ще може ли Украйна да напредне на юг толкова, че да постави под постоянен обстрел основните пътища за снабдяване на руската армия или дори да ги прекъсне изцяло.

Още: Кой ще представя Русия на срещата на върха на Г-20 в Индия

Освен това - в състояние ли е Украйна допълнително да увреди Кримския мост или даже да прекъсне изцяло тази транспортна връзка. Тогава е възможно руснаците да бъдат принудени да се изтеглят от цели градове или райони, тъй като ще спре снабдяването на войските.

Това ми се струва по-перспективно, отколкото да се щурмуват Токмак или Мелитопол. Видяхме в Бахмут колко изтощителна може да бъде една битка за населено място и какви разрушения може да причини тя. Украйна си възвърна Херсон без да го щурмува.

Нямаме информация за украинските загуби и мнозина се питат дали Украйна разполага с достатъчно жива сила. Вие какво мислите?

Нико Ланге: Украйна пази в тайна какви резерви все още има, но за да извлече ползи от евентуален пробив и за проникването в дълбочина това е решаващ фактор. Украйна се справя много по-добре от Русия по отношение на това да опазва живота на своите войници. Но при сегашната офанзива и тези минни полета, които трябва да се преодоляват, много войници, получават тежки изгаряния или тежки рани. Затова Украйна се нуждае от нова мобилизация, която вече е в ход. 

Още: Мобилизация на жените в Украйна: Кои няма да могат да напускат страната

Американският военен анализатор Майкъл Кофмън смята, че през следващите няколко седмици могат да се решат много неща в тази война. Какво, според Вас, ще бъде решаващо? 

Нико Ланге: Украйна ще пробие вече споменатите отбранителни позиции - това е много вероятно. Решаващият първи въпрос е: колко резерви остават на Украйна, за да направи нещо повече от тези пробиви - да напредне в дълбочина и да си възвърне стратегически територии. След като осъществят очаквания пробив украинските войски ще трябва да напреднат към други важни позиции. Дали ще успеят да го направят ще се реши през следващите седмици и месеци.

Ще бъде решен и вторият въпрос: до каква степен ще бъде ограничена руската логистика, която е силно зависима от железниците, но също така и от частните транспортни компании, които използват съчленени ремаркета за товари. Предстои да видим и как ще се отрази това на руските войски в Южна Украйна и в Крим.

Третото решение, което ще бъде от голямо значение през следващите седмици и месеци, е дали Русия ще е в състояние да разшири периметъра на бойните действия, като например извърши атаки и на други места в Украйна – примерно на север, край Купянск. Има такива догадки, които се тиражират и с пропагандна цел, макар засега да няма доказателства за това. Подобна тактика би могла да обърка украинската логистика, която сега е организирана така, че да обслужва войските на юг и изток. Тези три неща ще са решаващи за по-нататъшния ход на войната през следващите няколко седмици или месеци.

Още: Оперна певица в Мариупол предизвика дипломатически скандал между Украйна и Китай (ВИДЕО)

 

Източник: Дойче веле

Буданов: Украинското разузнаване преговаря с още няколко руски пилоти да се предадат със самолетите си

Руски войници, върнали се от войната в Украйна, ще стават преподаватели в училищата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите на "Азов" с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа