Флагманът на Черноморския флот "Москва" вече принадлежи на Украйна

39972
Флагманът на Черноморския флот "Москва" вече принадлежи на Украйна
Снимка: Russianname / CC BY-SA 4.0

Потъналият ракетен крайцер „Москва“ сега принадлежи на Украйна. Съгласно всички международни конвенции корабът става собственост на държавата, в чиито води е потънал. Флагманът на Черноморския флот "Москва" се намира само на 50 мили от украинския бряг. Учени вече планират изследователска експедиция до потъналата гордост на руския флот.

Това съобщи Сергей Воронов, директор на Централния военноморски музей на Украйна, на който официално са прехвърлени останките от военния кораб, във видео, публикувано от украинското отбранително министерство.

„Това са изключително икономически води на Украйна и според Международната конвенция на ЮНЕСКО от 2006 г., която Украйна е ратифицирала, всички следи от човешка дейност на дъното на Черно море са собственост на държавата Украйна“, казва Воронов, цитиран от ТСН.

По думите на Воронов крайцерът сега трябва да се назовава правилно – той е обект от подводното културно наследство №2064, както е записан в регистъра.

На 22 април вечерта Руското отбранително министерство заяви само за един загинал и 27 души в неизвестност на ракетния крайцер, който потъна на 14 април. Сбогуването със загиналия на крайцера "Москва" старши мичман Иван Вахрушев се е състояло на 22 април в Севастопол, съобщи РИА Новости.

Според отбранителното ведомство ще бъде оказана цялата необходима помощ на семействата на загиналия и на изчезналите. Руската версия е за пожар на кораба, вследствие на който се е взривил боеприпас. Корабът се държал на вода, но при буксирането към пристанището загубил стабилност вследствие на буря и потънал.

Останалите 396 души от екипажа са евакуирани на намиращи се в района кораби на Черноморския флот и откарани в Севастопол, където се срещнаха с главнокомандващият ВМС на Русия адмирал Николай Евменов и командването на Черноморския флот.

Началните кадри на видеото от срещата обаче са без звук, а точно на тях командирът е длъжен да докладва състава на екипажа и да съобщи за загиналите и ранените.

По-рано ръководителят на Севастопол Михаил Развожаев заяви, че флагманският крайцер на руския Черноморски флот „Москва“, който потъна на 14 април, е бил символ на града за местните жители.

На 13 април Украйна заяви за ракетна атака срещу „Москва“ и пожар на крайцера, а на 14 април следобед Пентагонът и руската страна обявиха, че крайцерът е на вода. Но няколко часа по-късно руското Министерство на отбраната заяви, че докато е буксиран към пристанището в бурно време, крайцерът е загубил стабилност и е потънал. Източник от Пентагона потвърди, че крайцерът е потънал, след като е бил ударен от две украински ракети "Нептун"

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия си призна за десетки хиляди загинали и стотици на крайцера "Москва" (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа