Взривът на язовир "Каховка": Русия обвини Украйна със статия в The Washington Post

9657
Взривът на язовир "Каховка": Русия обвини Украйна със статия в The Washington Post
Снимка: Getty Images

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взривяването на Каховския язовир.

Заседанието беше свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. Руските аргументи обаче отново стигнаха до комични нива, включително с това, че язовирната стена била взривена с HIMARS. Представителят на Русия Василий Небензя се позова на статия от края на 2022 година в американския вестник The Washington Post, според която през декември миналата година Украйна "направила тест" с обстрел по стената на язовир "Каховка", за да пробие дупки за изтичане на водата, с което да наводни руски позиции по Днепър, но без да засегне населени места. Тестът бил обявен за успешен, но оценката била, че е твърде рисковано да се прави такова нещо. Небензя удобно пропусна, че всичко това е в минало време и е имало украински обстрел, за да бъдат прекъснати доставки на боеприпаси до руските части, включително по пътя на стената на Нова Каховка.

Небензя отдавна блести с абсурдни изказвания: Подсъзнанието говори истината: Руският посланик в ООН призна за клането в Буча (ВИДЕО). А особено показателно беше какво каза албанският представител в ООН, който иронизира как трябва да се вярва на Русия - нали Москва казала, че няма да нападне Украйна точно преди да я нападне.

Украинците обаче са категорични - язовирът не може да бъде взривен отвън, а е миниран. Видеа как избухват мини именно след разрушаването на язовирната стена циркулират в социалните мрежи - а язовирът е под руски контрол почти от началото на войната.

ОЩЕ: Кой взриви язовир "Каховка"? Изглежда са руснаците (ВИДЕА)

Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс. Веднага след случилото се украинците организираха евакуация, докато от руска страна пример какво се прави е Владимир Салдо, назначеният за управител на Херсонска област от руснаците. Той отиде в Нова Каховка, за да каже как не било толкова страшно: Нагъл и тъп: Проруски сепаратист-управник обясни как наводнението от язовир "Каховка" почти не се усеща (ВИДЕО)

Европейският съюз ще предостави "необходимата помощ" на Украйна след частичното разрушаване на Каховската ВЕЦ в южната част на страната. Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след телефонен разговор днес с върховния представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа