Започна кампанията за референдума в Шотландия

16848
Започна кампанията за референдума в Шотландия
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес започва кампанията за референдума за отделяне на Шотландия от Великобритания. Шотландците ще се произнесат на 18 септември дали искат да станат самостоятелна държава или да останат под управлението на Короната, предаде Стандарт нюз.

До референдума остават точно 16 седмици, през които застъпниците на двете тези ще агитират гласоподавателите според строги правила. Изборната комисия е разписала много точно по колко пари може да похарчи всеки участник в кампанията, за да агитира за референдума, а надхвърлянето на бюджета се води криминално престъпление. Всеки месец те трябва да представят отчети за даренията и заемите, които са получили - първият такъв се очаква на 8 юли. Пълен отчет за похарчените средства агитиращите трябва да съставят на два етапа - тези, които са похарчили под 250 000 лири, трябва да се отчетат до 18 декември (3 месеца след референдума), а похарчилите над тази сума имат време да изготвят отчетите си до 18 март следващата година.

Камерън няма да подава оставка дори и Шотладия да обяви независимост

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че няма да подаде оставка, ако Шотландия се произнесе за независимост на референдума за са...

Всяка организация, която иска да убеждава хората за кой отговор да гласуват, трябва да се регистрира пред Комисията. Всички агитационни материали подлежат на законите за авторско право, не може да съдържат клевети и опити за разпалване на расова и етническа омраза.

Одобреният въпрос за референдума е: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?" Поддръжниците на отговора "Да" агитират под надслов Yes Scotland (Да Шотландия) и с девиз "Бъдещето на Шотландия в ръцете на Шотландия". Подкрепящите отговора "Не" прокламират мотото Stronger Together (По-силни заедно) и разчитат на обединените сили на Кралството за просперитета на всяка отделна страна в него, включително в икономиката, търговията и военната отбрана.

Резултатът от референдума ще бъде обявен на 19 септември и властите трябва да се съобразят с волята на народа. Той обаче подлежи на съдебно преразглеждане, ако бъде обжалван в срок до 6 седмици от обявяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа