Зеленски навръх 9 май: Скоро в Украйна ще има два дни на победата, за други - нито един

7152
Зеленски навръх 9 май: Скоро в Украйна ще има два дни на победата, за други - нито един
Снимка: Президентство на Украйна

„Много скоро в Украйна ще има два пъти Ден на победата. А за други няма да е останал нито един. Спечелихме тогава, ще спечелим и сега!“ – Володимир Зеленски отправи поредно силно послание към украинския народ навръх 9 май.

От президентството на Украйна качиха 5-минутно видео, в което държавният глава на нападнатата от Русия страна върви по запустялата ул. „Крешчатик“. Там, на 24 август миналата година, страната отпразнува 30-ата годишнина от независимостта с мащабен военен парад.

Зеленски: 60 души са загинали при бомбардирoвка на училище в село Билохоривка (ВИДЕО)

60 души, укриващи се в училище в украинското село Билохоривка, са загинали при руската бомбардировка по сградата. Това съобщи днес укра...

„Няма нищо по-опасно от коварен враг, но няма и нищо по-отровно от фалшив приятел“, казва Зеленски, докато се придвижва по емблематичната улица. „Това са думи на големия украински философ Григорий Сковорода. На 24 февруари осъзнахме тази истина, когато един фалшив приятел започна война срещу Украйна“.

„Това не е война между две армии, а война на два различни свята. Война, водена от варвари, които обстрелват музея "Сковорода" и вярват, че ракетите им могат да унищожат нашата философия. Тя ги дразни. Тя им е непозната. Тя ги плаши. Нейната същност е, че ние сме свободни хора, които имат свой собствен път. Днес ние водим война по този път и няма да дадем на никого нито едно парче от земята си“, казва украинският президент на фона на драматична музика и кадри от парада на местната армия от лятото на 2021 г.

„Днес празнуваме Деня на победата над нацизма. И няма да дадем на никого нито едно парче от нашата история. Гордеем се с нашите предци, които заедно с други народи в антихитлеристката коалиция победиха нацизма. И няма да позволим на никого да анексира тази победа, няма да позволим тя да бъде присвоена“.

„Нашият враг мечтаеше, че ще откажем да празнуваме 9 май и победата над нацизма - така че думата "денацификация" да получи своя шанс. Милиони украинци се бориха срещу нацизма и преминаха през труден и дълъг път. Нацистите бяха прогонени от Луганск, бяха прогонени от Донецк, а Херсон, Мелитопол и Бердянск бяха освободени от окупаторите“, казва Зеленски.

Путин: Русия даде отпор на подготвяната агресия, това беше единственото правилно решение

Защитата на Родината винаги е била свещена. И сега в тези дни вие се сражавате за нашите хора в Донбас, за безопасността на нашата роди...

Той припомня, че нацистите са били изгонени още от Ялта, Симферопол, Керч и целия Кримски полуостров. Мариупол, където Русия концентрира офанзивата си и разруши почти целия град, също е бил освободен от режима.

„В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но ние не се съмняваме, че ще победим. Какво е нашето предимство пред врага? Ние сме с една книга по-умни от тях - това е учебникът по история на Украйна. Нямаше да узнаем скръбта, ако всички наши врагове можеха да четат и да си правят правилните изводи“, заявява Зеленски.

„Земята ни беше засята с куршуми и снаряди, но нито един враг не успя да пусне корени тук. Вражески танкове минаваха през нивите ни, но това не им даде плод. Вражески стрели и ракети летяха в небето ни, но никой няма да успее да засенчи синьото ни небе. Няма окови, които да ограничат свободния ни дух. Няма окупатор, който да може да пусне корени в нашата свободна земя. Няма нашественик, който да властва над нашия свободен народ. Рано или късно ние ще победим. Въпреки ордата, въпреки нацизма, въпреки смесицата от първото и второто, която представлява настоящият ни враг, ние побеждаваме, защото това е нашата земя“.

„Защото някой се бори за царя, фюрера, партията и вожда, а ние се борим за Родината. Ние никога не сме се борили срещу никого, а винаги за себе си. За нашата свобода. За нашата независимост. За да не е напразна победата на нашите предци. Те са се били за свободата ни и са победили. Ние се борим за свободата на нашите деца и затова също ще надделеем“.

„Никога няма да забравим какво са направили нашите предци през Втората световна война, в която загинаха повече от осем милиона украинци. И всеки пети украинец не се завърна у дома. Общо войната отне живота на поне 50 милиона души. Ние не казваме "можем да повторим това", защото само един луд може да пожелае да повтори 2194-те дни на войната. Този, който днес повтаря ужасяващите престъпления на режима на Хитлер, следвайки нацистката философия и копирайки всичко, което нацистите са направили. Той е обречен и ще загуби всичко“, казва Зеленски.

Петков и Йотова с послания за мир на 9 май

На 9 май в България за едни е Ден на Европа, за други -  Ден на победата. Трети отбелязват и двете. Датата 9 май не подминаха и пр...

„Съвсем скоро в Украйна ще има два дни на победата. За други няма да остане дори един. Тогава ние победихме. Ще победим и сега! И „Крешчатик“ ще види отново парада на победата - победата на Украйна!“, завършва украинският президент.

Руският президент Владимир Путин също изнесе реч навръх 9 май – по време на Парада на победата в Москва. „Защитата на Родината винаги е била свещена. Русия даде отпор на подготвяната агресия (б.а. – на НАТО), това беше единственото правилно решение – решение на силна и суверенна страна“, заяви държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа