Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис

3992
Зеленски отхвърли сделка с Путин за територии: Няма да има компромис
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността да се откаже от каквато ѝ да е територия, принадлежаща на страната му, за да сключи мирно споразумение с Русия.

Той даде интервю за BBC в навечерието на годишнината от началото на войната на Владимир Путин в Украйна, в което заяви, че всякаква териториална отстъпка ще направи така, че Москва да „продължи да се връща“ в страната му. Западните оръжия ще ни приближат повече до мира, смята Зеленски. ОЩЕ: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Според него предричаната пролетна офанзива на руснаците вече е в ход. „Руските атаки вече са започнали в няколко направления“, добави той. Вярва обаче, че украинските сили могат да удържат напредъка на силите на Путин, докато не дойде време за тяхната контраофанзива.

Володимир Зеленски на Берлинале: Културата може да заеме страна, ако говори срещу злото (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски откри международния филмов фестивал в Берлин в четвъртък вечерта (16.02) с призив към артистит...

"Разбира се, съвременните оръжия ускоряват мира. Оръжията са единственият език, който Русия разбира", каза Зеленски пред BBC.

Миналата седмица той се срещна с лидерите на ЕС и Обединеното кралство в опит да засили международната подкрепа и да поиска модерни оръжия за защита на страната си. Когато президентът на Украйна поиска модерни изтребители, британският премиер Риши Сунак заяви, че "нищо не е изключено“.

Но Киев е все по-разочарован от скоростта, с която пристигат западните оръжия. Смята се, че за бойните танкове, обещани миналия месец от редица западни държави, включително Германия, САЩ и Обединеното кралство, все още остават седмици до пристигането им на бойното поле.

Зеленски се спря и на заплахата, идваща от лидера на Беларус Александър Лукашенко, който разкри, че е готов да започне война заедно с руските войски от своята територия, ако само един украински войник пресече границата.

"Надявам се, че (Беларус) няма да се присъедини към войната", каза Зеленски. "Ако това стане, ние ще се бием и ще оцелеем". Да се позволи на Русия отново да използва Беларус като плацдарм за нападение, би било "огромна грешка", добави той.

Германия: Без "депутинизация" няма да съживим отношенията си с Русия

Ако не бъде извършен процес по „депутинизация“, Германия и Русия няма как да възстановят нормалните си двустранни отношения...

Преди 12 месеца руските сили започнаха част от пълномащабната си инвазия от Беларус. Те се насочиха на юг към столицата Киев, но бяха отблъснати и принудени да се оттеглят в рамките на няколко седмици, след като понесоха тежки загуби.

На въпроса дали е изненадан от тактиката на Русия във войната, Зеленски я определи като "безполезна".

"Начинът, по който унищожиха всичко... Ако техните войници са получили и изпълнили тези заповеди, това означава, че те споделят същите ценности" като ръководителите си, смята той.

Публикуваните тази седмица украински данни сочат, че февруари е най-фаталният месец за руските войски в Украйна - загинали са повече, отколкото когато и да било от първата седмица на инвазията им. Данните не могат да бъдат проверени, но Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че тенденциите "вероятно са точни".

"Днес оцеляването ни е нашето единство", каза Зеленски за това как според него ще приключи войната. "Вярвам, че Украйна се бори за своето оцеляване". Тя се движи към Европа както икономически, така и чрез своите ценности, добави президентът.

ЧВК Вагнер се оплаква, че няма боеприпаси, но Путин иска Бахмут до 24 февруари (ВИДЕО)

Русия няма да може да превземе Бахмут до 24 февруари тоест за годишнината от началото на подпалената от руския диктатор Владимир Путин ...

"Ние избрахме този път. Искаме гаранции за сигурност. Всякакви териториални компромиси биха ни направили по-слаби като държава".

"Не става въпрос за самия компромис", каза той. "Защо да се страхуваме от това? Всеки ден в живота си правим милиони компромиси. Въпросът е с кого. С Путин? Не. Защото няма доверие. Диалог с него? Не. Защото няма доверие", повтори Зеленски.

Припомняме, че българският президент Румен Радев от доста време отстоява позиция за прекратяване на военните действия на масата на преговорите. Той я изрази миналата седмица пред Европейския съвет, а пред репортери у нас нарече формациите, решили да пратят оръжие на Украйна, "партии на войната". Думите му предизвикаха протест пред Президентството и остри критики от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

ОЩЕ: Борел след думите на Радев: Наивно е да се иска оттегляне на Украйна за край на войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com