Радев: България ще наложи вето при налагане на санкции върху ядреното гориво от Русия

5886
Радев: България ще наложи вето при налагане на санкции върху ядреното гориво от Русия
Снимка: БГНЕС

България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика. Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето. Това заяви президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 9 и 10 февруари в Брюксел. 

"Отчитаме всички области, в които това налагането на санкции може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, не можем да го приемем", каза Радев.

В срещата на лидерите на ЕС ще участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се очаква да проведе среща с всички европейски лидери по групи и да поиска още оръжие за Украйна. Акцентите на срещата на върха са войната на Русия срещу Украйна, икономическото състояние на ЕС с фокус върху представените от ЕК нови инициативи за насърчаване на конкурентоспособността на Съюза. Важна тема на срещата ще бъдат и миграцията и гарантирането на сигурността на външните граници на ЕС.

"Служебното правителство изпълни решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството да прояви разум и в бъдеще това да не се допуска. Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа без някъде някой да е дефинирал какво значи победа", каза държавният глава. Още: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Той изтъкна, че България ще продължи да подкрепя Украйна и украинските бежанци у нас, но е време вече да се набележат мерки за прекратяването на конфликта и мирно решение. На заседанието на Европейския съвет Радев ще призове ЕС да използва цялата си сила и инструменти за фокусиране на дебата в посока преустановяване на военните действия.

В срещата на лидерите на ЕС ще участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се очаква да проведе среща с всички европейски лидери по групи и да поиска още оръжие за Украйна.

На заседанието на Европейския съвет Румен Радев ще постави извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалираща антибългарска кампания в Република Северна Македония. Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който да гарантира спазването на правата на македонските българи.

"Антибългарската кампания в Северна Македония вече води до престъпления от омраза - палежи и стрелба срещу български клубове, физическо насилие. Очаквам категорична и институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам политическа воля и е налице разминаване между политическите амбиции и поетите ангажименти от страна на РСМ и реалността, в която живеят македонските българи там. Отричането на съществуването на тези проблеми само отлага решението, води до още престъпления и усещане за безнаказаност и само стимулира престъпленията от омраза", каза Радев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа