БНБ с мерки срещу инфлацията: затяга кредитирането

1917
БНБ с мерки срещу инфлацията: затяга кредитирането
Снимка: Елена Страхилова

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие промени за задължителните минимални резерви, които банките поддържат.

"Промените включват: от 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента; от 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12 процента", съобщават от БНБ.

Размерът на тези резерви не е променян от 15 години.

Според институцията текущите макроикономически развития се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата.

Лихвите по депозити и жилищни кредити нарастват

Лихвите по депозитите в евро отчетоха силен ръст през месец февруари тази година на фона на минимално поскъпване на жилищните кредити. ...

"Продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове по отношение на устойчивостта на банковата система и по отношение на изпълнението на основната цел на БНБ за поддържане на ценова стабилност. В условията на значителен приток на привлечени ресурси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия сектор се наблюдава слаба и бавна трансмисия от повишаването на основните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и кредитите в България.

Още: БНБ прогнозира ускорено повишаване на лихвите

При отчитане на бавната и слаба степен на пренасяне на промените в паричната политика на Европейската централна банка и на ограничените ефекти от предприетите от БНБ увеличения на антицикличния капиталов буфер върху кредитната активност, повишаването на задължителните минимални резерви има за цел затягане на монетарните условия в страната", посочиха от БНБ.

Мярката ще изтегли част от текущата свръхликвидност в банковата система и ще допринесе за намаляване на свободните ресурси, с които банките могат да кредитират, създавайки стимули за по-бързо и значително пренасяне на повишените лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на кредитите.

"Забавянето на кредитната активност би спомогнало за постепенно намаляване на темповете на инфлацията чрез влиянието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на растеж на кредита ще допринесе за намаляване на кредитния риск в банковата система", допълват от банката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Димитър Манолов за великденските добавки: А защо има хора, които получават 526 лв. пенсия?

Световната банка обяви възможно ли е приемането на еврото в България през 2025 г.? (СНИМКИ)

ЕК ще ни помага в кампанията за еврото с проучвания и семинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com