Как да си гарантираме богата реколта от репички

3038
Как да си гарантираме богата реколта от репички
Снимка: iStock

Трудно е да си представим класическа зелена салата за Великден, а и през цялата пролет, без репички. Полезни и любими, те са черешката на тортата в салатата и е още по-хубаво, ако си ги отглеждате сами.

За да получите богата реколта от репички, трябва да сте запознати с тънкостите при отглеждането им. Ще ви дадем някои ценни съвети по този въпрос.

Как да отглеждаме най-вкусните репички?

Защо репичките са толкова полезни

Репичките са едни от първите зеленчуци на пролетта, но могат да се намерят пресни и през есенния сезон. Заедно с червеното цвекло, мару...

Едно от най-хубавите неща при отглеждането на репички е, че можете да ги засадите цели три пъти годишно. Първият подходящ период е средата на месец април, когато вечерната температура не пада под 5 градуса, а следобед надвишава 15 градуса. Засаждайки ги тогава, ще си гарантирате репички за пролетта. Последният благоприятен период за саденето на този зеленчук е ноември месец. По принцип репичките са лесни за отглеждане, нямат много капризи. Все пак има някои специфични моменти, с които трябва да сте запознати, за да получите богата реколта накрая.

Най-вкусните репички се раждат от плодородната почва. За да я обогатите, може да добавите към почвата единствено компост или хумус. Всякакви други азотни торове не са благоприятни за развитието на тази култура. Освен това, що се отнася до почвата, тя трябва да е рохкава, затова прибавете и торф, когато я подготвяте за засаждането на растението.

Защо репичките са толкова полезни

Вече споменахме, че е най-добре да засадите и отглеждате репички пролетта или късния есенен период. Тогава има по-малко слънце и повече прохлада - това, което репичките обичат.

Ако обаче искате да засадите репички през летния период, това също е вариант, стига да им осигурите шарена сянка. Може да помислите за оранжерия или нещо, с което да ги покриете без да ги задушавате.

Какви грижи да полагаме за чесъна, за да станат с глави като на ябълки

Започнали сте да обработвате своята зеленчукова градина или сте отдавна в занаята, просто сега сте решили да засадите чесън? Няма значе...

Помислете за поливната си система, защото репичките се радват на водата и е препоръчително да ги снабдявате с нея на всеки три дни. Така ще пораснат вкусни и големи плодове.

За ускоряване растежа на зеленчука се ползват минерални торове, с които може да обогатите почвата малко преди образуването на плодовете. Най-добрият вариант са фосфорните торове със съдържание на калий.

ТАЙНИТЕ на репичките, за които никой не беше чувал

Съществуват различни сортове репички, всеки от които може да ви зарадва със своите полезни и вкусови качества. Ако до този момент не сте отглеждали този зеленчук, вземете няколко сорта, защото само от опит може да решите кой от тях да сеете по-нататък.

Трябва да видите как ще се справяте с грижите за тях, какъв плод ще дадат и дали вкусът им ще ви хареса. Едно е сигурно – с правилната техника на садене и грижа, ще може да им се радвате през половината от годината, а какво по-хубаво от пресни репички на трапезата?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com