Дребни хитрини за здрава и богата реколта

3176
Дребни хитрини за здрава и богата реколта
Снимка: iStock

Всеки градинар се стреми към отглеждането на богата реколта на растенията, които е засадил в своята градина. Знаем, че няма нищо по-полезно и вкусно от пресни зеленчуци, откъснати от собствената ни градина.

Ако и вие имате място в двора и искате да се радвате на домашно отгледани зеленчуци, ще ви дадем няколко съвета за здрава и богата реколта. Така усилията ви ще бъдат възнаградени с обилно плододаване!

Трикове за богата РЕКОЛТА

Преди да засадите репичките, оставете семенцата им в солен разтвор, приготвен с трапезна сол. Нека престоят поне шест часа и едва след това ги засадете. Така ще ги защитите от вредители. Освен това е важно да ги засадите, още щом видите, че снегът се е стопил и тревата се показва над него.

Ако се чудите как да оползотворите мястото до краставиците, засейте до тях царевица. С този трик не само ще се радвате на различни зеленчуци, а и  благодарение на царевицата, добивът на краставици ще се увеличи, а реколтата ще бъде по-богата.

Една от най-полезните и ароматни подправки и съставки в гозбите е чесънът. За да имате добра реколта, разделете го на скилидки и ги засейте с корена надолу. Така ще си гарантирате покълването и здравата реколта.

Лукът расте най-добре в компанията на моркови. Тези две растения имат способността да се защитават взаимно от вредители и болести, което ще ви спести доста усилия, а накрая ще имате и чудесно плододаване.

Как да разберем дали в плодовете и зеленчуците има химикали

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестов...

Наръсете пепел върху насажденията с картофи рано сутрин, за да ги предпазите от техния най-голям враг – колорадския бръмбар. Друга особеност относно картофите, която трябва да знаете, е да не ги поливате преди цъфтеж, а винаги след това.

Една вкусна салата Капрезе се нуждае от сочни домати и ароматен босилек, що се отнася до растенията. Ето защо е препоръчително да ги засадите на едно място. По този начин доматите ще имат специфичен вкус и аромат, който ви приканва да си хапнете, преди да сте ги нарязали в чинията.

Съвети за по-добра реколта домати

Това не може да се каже за дръвчетата ябълка и череша. Отдалечете тези дами една от друга, за да се радвате на плодовете и на двете след време.

Що се отнася до поливането на растенията, осигурете си добра поливна система, ако в градината си имате засадени краставици, зеле, маруля, червена ряпа и тиквички, защото именно те се нуждаят от най-много вода.

Какво може да засадите в градината през юни?

През първия месец от лятото все още не е късно да засадите определени култури в градината си. Земята не се е затоплила достатъчно, но с...

Гарантирайте си добра реколта от зеле, засаждайки близо до него домати или невен. Така ще го предпазите от зелевата пеперуда, която е негов враг. Може да предпазите зелето от гъсеници, като поръсите ниско в корените му и долните листа смлени иглички от смърч и бор.

Птиците пък няма да припарят до граха, ако преди да го засеете, го накиснете в чеснов разтвор.

Ето как лукът ще дава повече реколта всяка година

Полейте растенията с разтвор от ½ кофа накълцани листа от коприва, смесени с вода в съотношение 1:10. След 7 дни ще бъде готов за поливане на насажденията.

Напръскайте растенията, нападнати от листни въшки, бръмбари и гъсеници, с разтвор от отвара от корен и стъбло на глухарче и вода в съотношение 1:10. След като престои два дни, може да я използвате и да отървете насажденията си от досадните вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com