Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ забравяйте да съберете реколтата от тези култури през октомври

09 октомври 2023, 19:33 часа

Есента предлага даровете на вашия труд, а днес ще разгледаме кои култури да съберете през октомври и да се радвате на чудесния им вкус.

Ябълки

Ябълките от средния и късния сезон ще узреят и ще бъдат готови за прибиране на реколтата през октомври. Събирането им може да започне от средата на август нататък. Има много видове ябълки, които ще бъдат готови зa събиране този месец – трябва само да проучете вашия сорт.

Една ябълка е готова за бране, когато можете да я държите в ръката си и леко да я завъртите от дървото. Не трябва да го правите със сила. Съхранявайте ги добре и се радвайте на полезните им свойства цяла зима.

Събиране на реколта от картофи: ТОВА е най-подходящото време

Тикви

Тиквите имат дълъг вегетационен период, но октомври е времето за брането им. Можете да разберете кога да откъснете тиква от лозата, като внимавате за признаци като цвят, твърдост на кората и стеблото.

Моркови

Морковите могат да се събират от началото на лятото до зимата. Морковите отнемат до 16 седмици, за да пораснат, така че ако ги засеете през май или юни, ще бъдат готови за прибиране на реколтата през октомври.

При събиране на реколтата, внимавайте да не счупите корените. Използвайте вилица при изваждане, а не ги дърпайте с голи ръце. Ако отглеждате моркови в контейнери в рохкава почва, може да е възможно да натиснете морковите надолу и да ги завъртите, за да ги разхлабите и след това издърпате.

10 топ тайни за богата реколта от краставици

Цвекло

Не оставяйте цвеклото да стане прекалено голямо, а го извадете през октомври, за да не стане жилаво и горчиво. Тези земни корени могат да бъдат повдигнати в средата на есента и използвани по много начини в кухнята. Цвеклото е сред най-лесните зеленчуци за отглеждане. Ако ги засяватe последователно, можете да събирате реколта в продължение на много месеци.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес