Пепел - как се използва в градината през пролетта

22482
Пепел - как се използва в градината през пролетта
Снимка: iStock

Пепелта е тор, съдържащ много хранителни вещества и минерали, включително калций, натрий, магнезий и калий. Подходящ е за много зеленчукови и градински култури, така че често се използва през пролетта, когато започва aктивната работа в градината.

Ползи от пепелта

Пепелта, получена от изгаряне на растителност (трева, дърво, клони и др.), е най-подходяща. Заслужава да се отбележи, че растенията от различни видове и възрасти съдържат различни проценти минерали. Например меката дървесина съдържа по-малко калций от твърдата. И количеството калий в младите дървета е много по-голямо, отколкото в старите. Билките и слънчогледовите стебла също съдържат голямо количество калий.

Торене с пепел - за кои растения е вредно

За да подобрите благоприятния ефект върху растенията и почвата, можете да използвате пепел с угнил тор, компост или торф. Тогава почвата ще бъде обогатена не само с минерали, но и с органични вещества.

Не е желателно да се използва пепел с азотни и фосфорни торове. Когато взаимодействат с него, фосфатите не се абсорбират напълно от растението, а азотсъдържащите торове отслабват ефекта им. Ето защо се препоръчва почвата да се наторява месец след използването на пепелта.

Пепелта се използва за торене на много видове градински растения, но е най-подходяща за пасленови култури, тютюн, бобови растения, елда, лук и чесън.

Пролетно торене с пепел

Преди засаждането на културите, по време на обработката на почвата, е необходимо да се добави пепел в количество от 1 чаша на 1 квадратен метър за торене на картофи, краставици, тикви и тиквички. Картофените клубени трябва да се поръсват с пепел в количество от 1 кг на 30 клубена, а при разсадни култури - 1 супена лъжица се смесва с пръст и се поставя под всеки клубен при засаждането му.

Касис, ягоди, малини - те също харесват торенето с пепелта.

Засаждането на касис и овощни дървета може да се извърши и през пролетта  в случая е добре да се използва пепел. За да направите това, изсипете 1-2 кг от съставкаъа в дупката за дървета и 3 чаши в дупката за касис.

Преди да засадите сладки пиперки и домати, трябва предварително да добавите към почвата 3 чаши пепел на 1 квадратен метър площ.

За да приготвите разтвор срещу вредни насекоми, трябва да смесите 2 чаши вода и 4 супени лъжици пепел, след това добавете 1/3 настърган сапун за пране, предварително разтворен в 2 литра вода. При големи обеми на третиране може да се използва по-голямо количество пепел - 1 чаша. Но в този случай разтворът трябва да се свари за половин час. Прецедете получения разтвор и доведете общото количество до 10 литра. За по-добра адхезия на разтвора към растенията можете да добавите 40 гр настърган сапун.

Торене с пепел - ето за кои растения е пагубно
 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com