Това е количеството вода, което детето трябва да пие на ден

2540
Това е количеството вода, което детето трябва да пие на ден
Снимка: pixabay.com

Водата участва във всички процеси в човешкото тяло, което само по себе си е съставено от над 60% вода. Присъствието ѝ в диетата е изключително важно, тъй като дори лекият ѝ недостиг предизвиква редица симптоми от всички системи. Не по-малко важно е пиенето на вода от най-малките - децата в периода на интензивно развитие се нуждаят от вода за правилен растеж, обучение и имунитет. Колко вода трябва да пие едно дете и как да го убедите да я пие?

Водата и нейната роля в детския организъм

Водата е изключително важна за процесите, които протичат в мозъка и цялата нервна система на човека. Тя не само предпазва този жизненоважен орган, но и подпомага процесите, които протичат в него: водата влияе върху концентрацията и способностите за запаметяване на детето, отговорна е за правилното насищане на организма с кислород и по този начин за по-добрата мозъчна функция.

Още: Разрешено ли е да се пие вода преди кръвни изследвания

Адекватната хидратация също така подобрява процесите на терморегулация, отговаря за преноса на хранителни вещества, включително витамини, и подпомага храносмилателните процеси, което е важно при малките деца, чиято храносмилателна система се формира през първите години от живота.

Недостиг на вода в детския организъм - как да го разпознаем?

Твърде малкото количество вода в храната на детето може да се прояви чрез неприятни неразположения. Първите признаци на дехидратация са дискретни и често могат да приспиват грижещите се за децата.

Можем да подозираме недостатъчна хидратация при дете, ако се появят следните симптоми:
намален апетит, запек, сухота в устата и дрезгавост, честа раздразнителност на детето, проблеми с концентрацията и ученето, повтарящи се главоболия, трудно заспиване, рядко уриниране.

Още: Три причини да пиете вода всяка сутрин

Наблюдавайки горните симптоми при детето, може да се предположи, че диетата му не съдържа достатъчно течности за пиене на ден.

Колко вода трябва да пие детето?

Обемът на течностите, които детето трябва да приема на ден, зависи от теглото на детето, но също така и от ежедневната му активност. Приема се, че дневната нужда от вода е:
деца 1-10 кг - 100 мл/кг телесно тегло; деца 11-20 кг - 1000 мл + 50 мл/кг телесно тегло; деца над 20 кг - 1500 мл + 20 мл/кг телесно тегло.

  • Ако едно дете тежи 9 kg, дневната нужда от вода е 900 ml.
  • Ако детето тежи 14 kg, дневният прием трябва да бъде 1000ml + 4kg x 50ml = 1200ml.
  • Ако детето тежи 43 кг, нуждата ще бъде: 1500 ml + 23 kg x 20 ml = 1500 ml + 460 ml = 1960 ml, т.е. почти 2 литра вода на ден.

Още: Учени изброиха начините за правилно хидратиране на тялото

Тези правила могат да варират и в зависимост от здравословното състояние на детето; в случай на диария или повръщане приемът на течности трябва да бъде редовен и увеличен, тъй като детето губи повече по време на болестта.

Как можете да насърчите бебето си да пие вода?

Когато разширявате хранителния режим на малкото дете, не бива да забравяте, че водата трябва да се въведе като първа напитка в менюто. Научаването на бебето да пие вода още от първите месеци позволява да се развие здравословният навик да посяга първо към нея. но какво да правите, ако сте в началото на въвеждането на вода в диетата на детето, когато то порасне?

Дайте добър пример

Още: Кое е най-подходящото време за пиене на вода

Много по-лесно е да насърчите детето си да пие вода, ако то вижда, че най-близките му хора също избират първо нея. Уверете се, че водата е винаги на една ръка разстояние и посягайте към нея редовно, като по този начин разказвате на детето си за здравословното ѝ въздействие не само върху човешкия организъм, но и върху животните и природата.

Цветни бутилки и шишета

Позволете на детето си да избере само чаша или бидон, в които само да налива вода. Ако детето ви избере бутилка с цветни графики или с любим анимационен герой, има по-голяма вероятност да посегне към водата по-лесно.

Метод на малките стъпки

Още: 6 ситуации, в които е вредно да пиете вода

Ако детето ви е свикнало със сладки напитки и сокове, започнете с разреждането им. Така постепенно ще премахнете сладкия вкус на напитките. С течение на времето е препоръчително да променяте пропорциите - по-малко сок, повече вода, докато детето бъде убедено да пие само вода.

Вода с добавки

Ако детето ви има проблеми с пиенето на обикновена вода, можете да добавите пресни плодове - лимон, малини, портокали или мандарини. Напитката ще бъде цветна и детето ще е по-склонно да посегне към шишето.

Първо вода

След разходка, каране на колело или посещение на басейн е добре първо да дадете на детето си да пие вода. Жаждата може да ги накара да пият повече, отколкото сладки и цветни напитки. Това е първата стъпка към убеждаването на детето ви да пие чиста вода.

Когато насърчавате и учите детето си да пие вода, не забравяйте да не го правите с някакви скъпоструващи методи, тъй като това може допълнително да обезкуражи детето ви. Методите на малките стъпки и формата на игра могат да доведат до задоволителен резултат, а детето ще развие здравословен навик за цял живот.

Източник: BBC

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com