Торене с пепел - за кои растения е вредно

60958
Торене с пепел - за кои растения е вредно
Снимка: iStock

Пепелта, получена от изгаряне на растителни остатъци, често се използва като тор за градински култури. Въпреки че този органичен тор е популярен поради високото си съдържание на калий, фосфор, калций и други хранителни вещества, не всички растения реагират благоприятно на него.

Съдържащият се в пепелта калий е в силно разтворима форма, което осигурява на растенията лесен достъп до този важен елемент.

За кои растения торенето с пепел не е добро

Въпреки това, излишъкът от калий може да причини проблеми, особено за култури, които не могат да понасят високи концентрации на този елемент. Такива растения може да имат затруднения в растежа и развитието.

Пепел за месести и вкусни домати - ето какво правят опитните градинари през юли

Също така е важно да се отбележи, че свойствата на пепелта могат да варират в зависимост от източника и качеството на изгаряните материали. Това означава, че ефективността на пепелта като тор може да варира и тези фактори трябва да се вземат предвид, когато се използва.

Има няколко градински култури, които не реагират благоприятно на пепелта като тор. Те включват например градински чай, киселец, невен, лавандула, магданоз, копър, мента, босилек и иглика. Тези растения могат да проявят отрицателни реакции като спиране на растежа и увяхване след прилагане на пепел, тъй като може да намали киселинността на почвата.

Така че, въпреки че има ползи от използването на пепел като тор, включително високо съдържание на калий и способността да се контролират патогените, важно е да бъдете внимателни и да вземете предвид нуждите на отделните растения. Преди да използвате пепелта като тор, се препоръчва да проучите кои култури реагират положително на нея и кои могат да бъдат повлияни отрицателно.

Пепелта е подходяща за почти всички градински култури, но е най-препоръчително да се торят такива култури с нея като: картофи, тютюн, бобови растения, елда.

След изгаряне на растителни остатъци почти всички полезни макро- и микроелементи от тях преминават директно в пепелта (с изключение на азота). Калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, сяра, силиций, бор, манган - и това не е пълен списък на жизненоважни елементи. Освен това в пепелта всички те вече са в леснодостъпна форма и в отлично съотношение. Тя подобрява устойчивостта на растенията към болести и неблагоприятни климатични условия. Насърчава развитието и растежа на корените.

Прочетете също: Ето как да предпазим семената от мравки - лесен трик

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com