Поливане на тиквички - как е правилно да се прави

23824
Поливане на тиквички - как е правилно да се прави
Снимка: iStock

Тиквичките са един от любимите зеленчуци на градинарите. Въпреки своята непретенциозност, те могат да дадат много добра реколта. Едно от условията за това е правилното им поливане.

Тиквичките са онзи уникален зеленчук, който при правилна грижа ще даде невероятна реколта, дори ако никога не сте работили в градината и сте решили да засадите нещо за първи път в живота си.

С каква вода не трябва да поливате тиквичките?

Тиквичките много обичат топлината, така че те абсолютно не трябва да се поливат със студена вода. Ако вземете кофа с вода от кладенец или помпа и веднага я излеете под растението, рискувате да съсипете зеленчука. Рязката разлика в температурата на водата и почвата, най-малко ще предизвика забавяне на растежа. Растението може да спре да дава плодове. Ако излеете ледена вода, докато яйчниците се формират, може изобщо да няма реколта.

Как се прави пролетното засаждане на тиквички?

Тиквичките могат да се поливат само с топла вода със стайна температура. За да направите това, най-лесният начин е да поставите голям варел в градината, в който водата ще се загрее доста бързо под открито слънце. Предимството на този метод е, че водата може да се утаи.

По време на плододаване, градинарите не препоръчват използването на хербициди в този период, така че всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че растението получава вода в правилния обем и най-важното - в точното време.

Как да поливаме зеленчуците правилно

Тиквичките категорично не обичат горното поливане. Най-простият и ефективен начин за поливане е кофа с топла, утаена вода, от която с помощта на буркан ще вземете вода и ще я излеете директно върху корена. Предимството на този метод е, че, първо, листната плоча ще остане суха, което означава, че при силно слънце няма да има изгаряния по растенията, и второ, с помощта на буркан можете равномерно да разпределите количеството вода, предназначено за всеки храст . Освен това няма да се получи отмиване на корените, както може да се случи при поливане от лейка или кофа.

Как да изчислим правилното количество вода за напояване

Ако не знаете как и колко да поливате тиквичките, приемете, че почвата винаги трябва да е леко влажна. Оптималният вариант е поливане е поне 2 пъти седмично. В никакъв случай не трябва да се оставя растението в суха, напукана почва. По време на големи горещини всеки голям храст може да изисква от 5 до 8 литра топла вода на поливане.

Ако говорим за това дали е необходимо да поливаме тиквички всеки ден, тогава отговорът определено е не. С ежедневно поливане ще пренаситете растението с влага и тиквичките ще изгният лехите, без да имат време да се оформят напълно.

За да разберете дали сте излели достатъчно вода под растението, след поливане можете да използвате лопата, за да проверите колко дълбоко е проникнала течността. Това трябва да се направи много внимателно, за да не се повреди кореновата система ба растението. Ако почвата е мокра на дълбочина 50 см, правите всичко правилно. Ако лопатата удари суха почва, поливането е недостатъчно.

По отношение на честотата на поливане по време на плододаване, тогава трябва да вземем предвид, че растението се нуждае от допълнителна сила, за да образува плодове. Поливането по време на плододаване може да се увеличи до три пъти седмично, но най-добре е да поливате това растение вечер, когато слънцето вече е изчезнало. Никога не поливайте плодните тиквички следобед, когато слънцето грее високо.

Засаждане на тиквички 2024 - кога е най-добре да се направи


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com