Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

37177
Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!
Снимка: iStock

Орхидеите на балкона или на перваза на прозореца във вашия хол създават истински уют. При това цъфтят доста често – поне два-три пъти в годината. Не е изненадващо, че мнозина цветовъди-любители искат да ги засадят в собствения си дом.

Обаче нерядко се случва даже неповяхнал и непожълтял, а все още свеж, зелен и здрав лист от орхидея да падне. Това се дължи на факта, че в разсадниците преди продажба саксиите се подхранват обилно с различни стимуланти на растежа и други торове.

Това води до обилен и продължителен цъфтеж, който придава комерсиален, „търговски“ и привлекателен вид на цветето – но, в края на краищата резултатът е, че орхидеята се изтощава и след известно време листата й започват да капят, дори тези, които все още не са пожълтели. И възниква напълно уместен въпрос - как да отгледаме орхидея от здраво, зелено листо и дали изобщо е възможно?

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

По принцип за орхидеята съществуват три начина на размножаване: чрез корени, листа или от семена.

Отглеждането на орхидея от лист е доста трудно, защото му липсва точка на растеж. Но най-високите листа вероятно ще притежават тази необходима точка. Ето защо можете да опитате да съживите цветето чрез развитие на корени върху лист. За целта е необходимо точката на растеж да се третира със специални хормонални препарати. Това са така наречените стимулатори за образуване на корени, които могат да бъдат купени във всеки специализиран магазин.

И така, какво ще стане, ако от орхидеята е оцелял само един лист без корени?

В такъв случай трябва да сложите остатъка от орхидеята в затворена система или мини-оранжерия. За да покълне тя в такава система, трябва да поставите 4 см слой керамзит на дъното на подходящ съд, след това мъх, наситнена дървесна кора и отново мъх. Листът се засажда в тази почва. В същото време се полива така, че водата да покрива само керамзита. Подходящият лист, засаден в подходяща почва, и правилните грижи ще дадат резултати. Растението ще пусне корени, а след време ще развие и цвят. Само трябва да се внимава, защото доста често при този метод корените се поливат прекалено. Поливайте веднъж седмично, това е достатъчно.

Специфики при отглеждане на ОРХИДЕЯ: Научете повече за цветето

Няма да е възможно да се отглежда орхидея само от корен, защото там няма необходими структури за отглеждане на зелената маса на цветето. Но ако в допълнение към корените има част от ствола с жива точка на растеж, то орхидеята все още има шанс да развие нови корени и листа.

За да се развият нови корени, е достатъчно да са налице въздушни такива, които са основата на кореновата система на всяка орхидея. Този процес протича във вода, добре подхранена със съответен тор. Именно в нея може да се пуснат корени. Ала не забравяйте - растението може да стои във вода с тор за орхидеи само един ден, след което трябва да бъде преместено в чиста, утаена вода.

Но най-често срещаният начин за размножаване на орхидея е отглеждането на ново растение от издънка върху стъблото. За целта са необходими благоприятни условия. Как да отделим издънка от стъблото?

Издънки по принцип се образуват върху различни части на растението. Ако орхидеята е цъфнала, тогава те се появяват по стъблото. Но обикновено растат от разклонения на растението. Под всяка люспа на стъблото има пъпка, която може да даде разклонение или издънка. Това най-често се случва върху стъблото, обикновено в долната част на растението.

За да засадите издънка, не е нужен голям реквизит: трябва да имате на разположение почва, дренаж и саксия. Важно условие е корените на издънките да бъдат с дължина най-малко 5 см. Тогава орхидеята има шанс за по-нататъшно развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com