С какви размери е бил най-големият динозавър?

3410
С какви размери е бил най-големият динозавър?
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-големият динозавър – колко голям е бил всъщност той?

Когато говорим за динозаврите, размерът е един от будещите най-силен интерес и у обществеността, и у любопитните деца, и у учените. Противно на считаното от неспециалистите, далеч не всички динозаври са били огромни създания, тежащи тонове. Едни от най-малките се отличават с тегло едва няколко грама – факт, който изненадва повече от размерите на най-големия динозавър. Кой всъщност е той и какви са били размерите му?

Въпросът е труден не само за вас, но и за учените, тъй като размерите на динозаврите са варирали през различните периоди, като вероятно никога няма да бъдат сигурни кои са най-големите и най-малките динозаври, защото цели вкаменелости се откриват рядко, далеч не е сигурно, че няма други по-големи, останали неоткрити или пък унищожени неволно от човешката дейност, а възстановяването на пълен скелет чрез сравняване на размера и морфологията на костите с тези на подобни и по-известни видове е неточно.

5 въпроса с отговори за динозаврите

С напредването на науката и използваните методи, възможността да се определя каква е била масата чрез т.нар. виртуална кожа и с нарастването на знанията на учените по темата става ясно, че някои размери на някои от видовете са били силно надценени – тоест, че са допуснати грешки при предположенията, а това означава, че най-големият динозавър днес е напълно вероятно да не се окаже най-големият динозавър утре.

Едно от проучванията сочи Bruhathkayosaurus не само като най-големия динозавър, живял някога, но и най-голямото животно, което дори надминавайки най-големия регистриран син кит. Зауроподите действително са били най-дългите и най-тежките динозаври според откритията на учените към момента, но това далеч не означава, че утре нови вкаменелости, нови открития или нови методи и по-съвременни начини за определяне на размери и тегло няма да посочат съвсем други факти и да разбият на пух и прах вярванията на учените и годините труд и усилия, положени от тях.

Откриха останки на най-големия динозавър

Докато до 2014 година масивен титанозавър е бил най-големият динозавър, оценен на 70 тона и 36 метра дължина, то откритият през 2014 година в Аржентина неизвестен до онзи момент вид зауропод променя това. Новооткритият титанозавър, наречен на името на града, в който е открит, е бил с по-големи размери. Така той заема първото място по размери  и преподрежда класацията за най-големия динозавър. Аржентинозавърът е бил титанозавър – група от гигантски зауроподи, които държат титлата на най-големите сухоземни животни в света. Живели са през късния период Креда. Реконструираният скелет на аржентинозавъра е в Музея по естествена история Fernbank в Атланта, Джорджия, където може да се види.

Прави впечатление, че динозаврите, спорещи за титлата „най-големият динозавър“, са сухоземни животни, тревопасни и са тиранозавъри. Тогава едва ли ще сгрешите, ако отговорите на детето, че най-големият динозавър е тиранозавърът.

Може да запомните, че най-големите динозаври са растителноядни, а вратовете им са били много дълги, подобно на врата на жирафа, което е било свързано с начина им на хранене – от дърветата, за достигането на които помага именно дългата шия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com