Тези тънкости при отглеждане на домати гарантират богатата реколта!

7589
Тези тънкости при отглеждане на домати гарантират богатата реколта!
Снимка: iStock

Независимо от сорта, избран за засаждане, грижите за различните сортове домати са подобни. При това, отглеждането им не е нито сложно, нито скъпо. Ето 6 важни стъпки в тази дейност.

1. Кога да засадите?

Доматите може да се засаждат, когато времето се затопли. Тази култура не понася екстремни условия, като много ниски температури, слани или екстремни горещини. Затова най-подходящи са райони с мек климат. Ако живеете на място, където климатичните условия са по-резки, изберете да отглеждате в средата на сезона. Минималната температура не бива да слиза под 15°C. По принцип оптималната температура за отглеждане на домати е 28 градуса по Целзий. Когато бива прехвърлена тази граница, развитието им започва да се затормозява

2. Къде да засадите?

Семената за разсад се посяват обикновено в пластмасови съдове, като масово се използват кофички от кисело мляко. Има и специални стиропорни тави, разделени на малки клетки.

Разбира се, вместо да сеете семена за разсад, може да ги посеете директно в почвата – така избягвате етапа на разсада. Но семената не трябва да се поставят твърде дълбоко; понеже са дребни, така може и да не поникнат. Ето защо се препоръчва да се сеят само на половин сантиметър дълбочина и да се покрият с тънък слой добра почва.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

3. Как да подготвим почвата?

Първоначалното изораване на почвата е важна мярка, за да стане рохкава и лека. Органичните торове са изключително добре дошли. Торенето с фосфор и калий също допринася значително за доброто развитие на растението. Добавянето на варовик за стабилизиране на нивата на магнезий и манган е друга положителна стъпка.

И накрая, прилагането на съответната селскостопанска защита един месец преди засаждането е твърде благоприятно. Доматите, за съжаление, са много податливи на вредители и гъбички. Затова такава защита е добра мярка за безопасност.

4. Как се сади?

Щом разсадът вече има между четири и пет листа или е приблизително 10-15 см висок, е време да преместите доматите на бъдещото им постоянно място в градината. Спазвайте разстоянието от 50 до 60 сантиметра между растенията и 1.2 метра между браздите (т. нар. „кавали“). Съветът е да заровите разсада дълбоко в почвата, поне до първите (най-долните) листа.

Най-добрата температура за отглеждане на домати

5. Грижи по време на зреенето

Всеки, който гледа домати, трябва да има предвид, че макар да се нуждае от много слънце, доматеното растение иска и влажна почва. Да уточним обаче: влажна не означава подгизнала – просто най-добрите условия са умерено слънце и умерена влага.

Също така, не забравяйте връзването на стъблата за коловете. Щом се появят плодовете, клоните се огъват и дори могат да се счупят. Затова използвайте дървени, бамбукови или пластмасови колове (има ги в специализираните магазини) с височина приблизително два метра, и завържете (без да го стягате много) стъблото към коловете.

„Колтучене“ - това означава да се премахват редовно издънките, които поникват между страничните клони и стъблото. Тази дейност е крайно важна: иначе гарантирано ще имате много шума и малко плодове.

Наблюдавайте за поява на вредители. Някои домашни решения могат да помогнат в по-малки градини или насаждения. Те включват репеленти със спирт и чесън, перилен препарат или сироп от лук.

6. Кога да берем реколтата?

Проследете развитието на плодовете, за да видите най-подходящия момент за прибиране на реколтата! По принцип тази работа започва между 90 и 100 дни след разсаждането на разсада в зависимост от отглеждания сорт. И това може да стане дори ако плодът не е напълно узрял, защото след откъсването продължава да зрее. Но имайте предвид, че ако зелен домат узрее след откъсването си, вкусът му ще бъде влошен в сравнение с домата, който е узрял на кола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com