Всеки градинар трябва да направи това преди началото на април

932
Всеки градинар трябва да направи това преди началото на април
Снимка: iStcok

Остават броени дни до началото на втория пролетен месец. През този период всеки градинар трябва да извърши една важна процедура в градината. Ако не направи това навреме, може да загуби реколтата от много култури.

Важно действие в градината в края на март

Сега е важен период за градинарските дейности, тъй като пъпките по дърветата още не са разцъфнали. Време е за извършване на санитарна резитба.

Ако подходящият момент се пропусне, по-късно сокът ще започне да тече, растенията ще се събудят и резитбата ще причини вреда, а не полза. Също така нейното извършване не се препоръчва при силни студове - замръзналата дървесина на местата, където са изрязани клони и клонки, ще се разпадне и ще заздравее лошо. В случая раните, оставени по дървото, ще причинят инфекция с инфекциозни или гъбични заболявания. През този период трябва да се премахнат онези части от дърветата, които са изсъхнали и върху които се виждат следи от различни заболявания.

Цветето, което всеки опитен градинар засажда през ноември

Освен това от повърхностите на растенията трябва да се премахнат мъхове и лишеи.

Препоръчително е да завършите процедурата преди началото на април. Пренебрегването на препоръката може да доведе до сериозно влошаване на състоянието на дърветата и бъдещи проблеми с плодообразуването.

Какви са правилата за подрязване?

Има само общи препоръки, които невинаги са полезни за конкретно дърво. Например колко скелетни клона трябва да се оставят?

При ябълковите дървета се препоръчва да се оставят 5-7 скелетни клона, а при костилковите - поне 8-9. Всичко зависи от възрастта на културата, плододаването, годишния растеж и състоянието на кората на ствола и старите клони.

Освен това вземете предвид посоката на растеж на скелетните клони, без да се опитвате незабавно да отрежете всички, които растат „погрешно“. В противен случай няма да има реколта след подрязване.

След всяка резитба трябва да почистите кората на ствола и долните клони от лишеи, мъхове, вредители, които зимуват под кората, и растителни остатъци. Използвайте твърда четка (не метална), която почиства добре, без да наранява кората.

Всяка година се извършва санитарно подрязване на всички култури: отстраняват се счупени, сухи клони, повредени от вредители или болести. За дървета, растящи в рискови земеделски зони, санитарната резитба трябва да включва и премахване на удебелени клони (разредена - етажна резитба).

Формиращата резитба или резитбата с цел подобряване на плододаването се извършва веднъж на две до три години за стари овощни дървета и още по-рядко за млади. Не премахвайте повече от една трета от скелетните клони наведнъж, в противен случай дървото ще спре да дава плодове.

Разрезите се правят с остър трион с фини зъби. Чистият, гладък разрез е ключът към здравето на останалия клон. При температури под 8 °C е препоръчително срезовете да се покриват едва след два до три часа, за да изсъхне прясната дървесина. За покритие се използват градинска смола или маслени бои. Секции с диаметър по-малък от 1 cm могат да бъдат оставени отворени, без покритие.

Премахването на излишните плодни пъпки е също толкова важно, колкото и резитбата на клоните. Отстраняват се и плодните пъпки, които сочат надолу.

Естествен метод за премахване на плевели в домашната градина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com