Всички изхвърляме това, но само опитните градинари го слагат в дупката при засаждане на домати

3339
Всички изхвърляме това, но само опитните градинари го слагат в дупката при засаждане на домати
Снимка: iStcok

Градинарите с опит знаят един трик за увеличаване на добива на доматите. Те знаят много добре, че ако поставят обелки от лук в дупките при засаждането им в градината това ще доведе до по-богата реколта.

Обелки от лук - как се използват при засаждане на доматите

Поставяйки лучени люспи във всяка дупка, можете да ускорите растежа на доматите и да увеличите устойчивостта им към различни заболявания. Етеричните масла, съдържащи се в този продукт, отблъскват някои вредители. Две седмици след употребата му, т.е. след засаждането на разсада в граднината, доматите трябва да се подхранят със сложен тор.

Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

В периода на цъфтеж и появата на завръзи се препоръчва третиране с инфузия от лючени люспи, за да се предпазят насажденията от гъбични заболявания. Изсипете 100 грама от коментираната съставка в литър вряща вода. Оставете течността да се настоява 20 часа и филтрирайте преди употреба.

Най-добре е разсадът да се засади в градината в облачен ден или в късния следобед, когато обедната жега намалее. И след засаждането, през първите дни, докато растенията се адаптират към новия температурен режим, е необходимо да се защитят деликатните и крехки листа и стъбла от разрушителното въздействие на слънчевата светлина. През първите десет дни след засаждането всички зеленчукови култури трябва да бъдат засенчени. За да направите това, можете да използвате съвременни покривни материали. Но под тях растенията трябва да се проветряват, ако ги затворите от всички страни, без да оставяте краищата отворени, разсадът може да умре поради високата температура.

Доматите трябва да се поливат рядко, но обилно. Честото поливане и излишната влага допринасят за появата на сиво гниене или късна болест. Липсата на влага води до увреждане на засадените и растящи плодове от заболяване като гниене на края на цветята. Доматите трябва да се поливат в корена. При поливане, например, от маркуч в напоявана зона, температурата на въздуха и почвата значително се понижава, а това се отразява негативно на цъфтежа на растенията, води до загуба на цвят и забавя завързването и узряването на плодовете.

Нуждата от поливане може лесно да се определи по външния вид на растенията. При липса на вода листата им потъмняват и изсъхват в горещ ден. Освен това през първите 10-15 дни след засаждане в земята, те изобщо не трябва да се поливат - водата, излята по време на презасаждането, ще бъде достатъчна за този период.

Само 1 лъжица от това и дори най-слабият разсад на пипера ще започне да расте

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com