Само 1 лъжица от това и дори най-слабият разсад на пипера ще започне да расте

3099
Само 1 лъжица от това и дори най-слабият разсад на пипера ще започне да расте
Снимка: J Garget / Pixabay

За да ускорите растежа на разсада от пипер и да го направите по-здрав само за три дни, използвайте прост, но много ефективен метод. Той включва използването на естествен стимулатор на растежа. За целта се нуждаете само от една супена лъжица мед за всеки литър вода.

Медът е естествен стимулант, съдържащ витамини и микроелементи, които спомагат за ускоряване на растежа на разсада, подобряване на здравето и укрепване на кореновата система.

Приготвяне на разтвор за поливане на разсада на пипера

Разтворете 1 супена лъжица мед в 1 литър топла, но не гореща вода. Горещата вода може да унищожи полезните вещества в меда.

Какъв разсад да засадите през април

Поливайте разсада на пипер умерено с този разтвор, като избягвате стагнацията на водата. Обърнете специално внимание на зоната около корена.

Използвайте този метод веднъж на всеки три дни. Това постоянно ще поддържа необходимото ниво на хранителни вещества в почвата и ще стимулира здравословния растеж на растенията.

Докато разсадът расте в чаши или кутии, не е необходимо да се оставя да цъфти, пъпките трябва да се премахнат, защото разсадът, който е засаден с плодове, се вкоренява много по-лошо.

Две седмици преди да засадите разсад в земята, трябва да подготвите почвата за него. Тя трябва да бъде рохкава, изкопана с лопата, наторена с хумус или компост (кофа за всеки квадратен метър) с добавяне на пълен минерален тор. Докато разсадът бъде засаден, почвата ще се е утаила и земните червеи ще започнат отново своята полезна дейност.

Разсадът на чушките може да се засади между домати и краставици. Доматите обичат сух въздух, краставиците обичат влажен въздух.

Няма нужда да засаждате чушки на най-слънчевото място. През лятото, през юли, те страдат много от излишната светлина. Добре е, когато са засенчени от слънцето по обяд, например от доматени храсти.

При засаждане в земята, трябва да заровите растенията на не повече от 1 см, разстоянието между храстите е 40–45 см, а ако са нискорастящи сортове оставете дори 20 см. Приготвените за засаждане ямки първо трябва да се полеят с топла вода. Засадените храсти трябва да бъдат покрити от слънцето с вестници за една до две седмици, в противен случай те могат да изгорят. В този случай по листата на пипера ще се появят белезникави петна. При горещо време храстите под вестниците трябва да се пръскат ежедневно или повече от веднъж на ден. След това вестниците трябва постепенно да се отстраняват, първо за вечерта, а след това и през деня.

Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com