Задължително направете това в градината преди да засеете разсада

14397
Задължително направете това в градината преди да засеете разсада
Снимка: J Garget / Pixabay

Вместо токсичните и опасни пестициди за редовна употреба, може да използваме безопасни и екологично чисти отвари от някои растения, които имат същото влияние върху вредителите. Сред тези билки с изразени инсектицидни и фунгицидни свойства са хвощ, коприва и пелин. С техните отвари отблъскваме паразитите, без да вредим на себе си. Най-голям ефект се постига, ако пръскаме засегнатите растения сутрин и вечер. А полезното действие на отварата от хвощ е най-силно в ясни слънчеви дни. Навлажнявайте външната и вътрешната повърхност на листата. Първо процедурата трябва да се повтаря 1 - 2 пъти седмично, а след изгонване на вредителите - само при необходимост.

Пелинът се използва за борба с листни въшки, гъсеници и смучещи насекоми. За целта залейте около 500 грама смлян пресен пелин с 1 литър вода и го сварете за 10 - 15 минути. Охладената отвара се прецежда и разрежда с вода до 5 литра. С полученият разтвор се пръскат или се поливат растенията.

Разсъдът ви изсъхва? Ето как да го спрете

Чудесно е, ако сте решили да произведете собствени зеленчуци, в чието добро качество да бъдете сигурни. Но за целта е необходимо да нап...

Накиснете 150 грама пресен или 15 грама сух пелин с 5 литра студена вода за 14 дни. После прецедете и разредете с вода в съотношение 1 към 10. Прилагайте за поливане или пръскане.

Отварата от коприва или хвощ се приготвя, като накиснете 500 грама пресни или 100 грама сухи билки с 5 литра студена вода за 1 ден. После сварете течността за 30 минути, охладете и съхранявайте на хладно място. Готов за пръскане разтвор се получава при разреждане с вода в съотношение 1 към 5. Ако течността се развали, я използвайте само за поливане, разреждайки с вода в съотношение 1 към 10.

Накиснете 1 килограм пресни или 400 грама сухи хвощ или коприва в 10 литра студена вода за 14 дни, като разбърквате от време на време. За да стане по-бързо ферментационният процес, сложете съда на слънце. А за да подобрите миризмата, добавите ситно нарязани стръкове и корен от дилянка. След ферментация разтворът е готов за употреба. Прецедете и разредете с вода в съотношение 1 към 10. Използвайте за напояване или пръскане.

Екстрактът от коприва се използва неразреден против листни въшки. За целта накиснете 200 грама суха или 500 грама прясна коприва с 5 литра студена вода за 12 - 24 часа. После прецедете разтвора и пръскайте с него засегнатите растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com