Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

31720
Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки
Снимка: iStock

Ако някога сте отглеждали тикви или пък сте ходили в тиквена градина, добре знаете, че тиквите са лакоми за място. Възможно решение на този проблем може да бъде опитът за вертикално отглеждане на тикви. Възможно ли е? Могат ли тиквите да растат на мрежи? Нека да научим повече.

Още: Увеличете реколтата от градината си с този лесен метод

Могат ли тиквите да растат на мрежи?

О, да, засаждането на тиква на решетка не е безсмислено предложение. Всъщност вертикалното градинарство е бързо развиваща се техника за градинарство. С разрастването на градовете се намалява пространството, като цяло се появяват все по-компактни жилища, което означава малки пространства за градинарство.

Вертикалното градинарство е отговорът на въпросите, свързани с по-малките градински парцели. Вертикалното отглеждане на тикви (както и на други култури) също така подобрява циркулацията на въздуха, което възпрепятства появата на болести и позволява лесен достъп до продукцията. Вертикалното градинарство е подходящо и за редица други култури, включително диня! Тиквите се нуждаят от 3 м. или дори по-дълги стъбла, за да осигурят достатъчно храна за развиващите се плодове. Както и при динята, най-добрият избор за засаждане на диня на решетка са по-малките сортове, като например:

  • 'Jack Be Little'
  • 'Small Sugar'
  • 'Frosty'

4,5 кг. "Autumn Gold" се държи на решетки, поддържани с ремъци, и е идеален за фенер за Хелоуин. Дори до 11 кг. плодове могат да се отглеждат на тиквена лоза, ако се поддържат правилно.

Как да си направим мрежа за тикви?

Както при повечето неща в живота, създаването на решетка за тикви може да бъде просто или толкова сложно, колкото искате да го направите. Най-простата опора е съществуваща ограда. Ако не разполагате с тази възможност, можете да направите проста ограда, като използвате канап или тел, нанизани между два дървени или метални стълба в земята. Уверете се, че стълбовете са доста дълбоки, за да могат да поддържат растението и плодовете. Рамковите решетки позволяват на растението да се катери от двете страни. Използвайте дървен материал 1 на 2 или 2 на 4 за рамкова решетка за тиквена лоза.

Можете също така да изберете решетка тип "вигвам", направена от здрави стълбове с дебелина 5 см. или повече, свързани плътно един до друг с въже в горната част и забити дълбоко в земята, за да поддържат тежестта на лозата. Могат да бъдат закупени и красиви решетки с метални елементи или използвайте въображението си, за да създадете дъгообразна решетка. Какъвто и да е изборът ви, изградете и монтирайте решетката преди засаждането на семената, за да е здраво закрепена, когато растението започне да се разлиства.

Още: Ползи и недостатъци на този бабин метод за торене на растенията в градината

Докато растението расте, привържете лозите към решетката с ленти от плат или дори с найлонови торбички за хранителни стоки. Ако отглеждате тикви, които ще достигнат само 2,5 кг., вероятно няма да имате нужда от ремъци, но за всичко над това тегло връзките са задължителни. За целта може да се използват стари тениски или чорапогащи - нещо леко разтегливо. Завържете ги здраво за решетката с растящите плодове вътре, за да придържате тиквите по време на растежа им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com