3 лесни упражнения за отпушване на носа – ще забравите за проблемите с него през зимата

95161
3 лесни упражнения за отпушване на носа – ще забравите за проблемите с него през зимата
Снимка: iStock

Запушеният нос е сред най-честите симптоми, придружаващи зимните вирусни и бактериални инфекции. Изключително неприятен, влошаващ качеството на съня и като цяло на живот, запушеният нос определено е проблем, с който искате да се справите. Състоянието е характерно обикновено за зимата и се свързва с грипа и другите характерни за сезона инфекции, но може да ви тревожи през цялата година, ако причината за проблема е хроничен синузит например. Лечението зависи от причината, като упражнения за отпушване на носа в домашни условия няма да ви навредят независимо защо ви е запушен носът.

Как да разпознаете причините за запушения нос?

Освен грип, настинка, вируси, при които запушването на носа и затрудненото носно дишане могат да продължат от 2 до няколко дни, има и други заболявания, съпътствани от запушен нос, нуждаещи се от преглед  при специалист, сред които най-честите са:

  • алергии, свързани с дихателните пътища,
  • новообразувания, повечето от които доброкачествени полипи, лекуващи се с хирургична намеса,
  • химически експозиции,
  • изкривена преграда, хипертрофия на долната носна раковина и прочие анатомични особености,
  • хормонален дисбаланс обикновено по време на бременност и други.

Независимо от причините, при повечето случаи може да си помогнете и у дома или да подпомогнете основното лечение с упражнения за отпушване на носа и следвайки съвети от нетрадиционната медицина.

Лесни упражнения за отпушване на носа

Упражненията за дишане са изключително ефективни упражнения за отпушване на носа.

1. Седнете удобно. Вдишайте през носа си за две секунди и след това издишайте през носа си за три секунди. Това е сред най-лесните и елементарни упражнения за отпушване на носа, което има и друго предимство – може да го правите почти навсякъде и по всяко време.

2. Задръжте дъха си, колкото можете, стискайки носа си с пръстите на едната ръка и стоейки със затворена уста. Задържането на дъха подпомага разширяването на носните проходи. Следва да имате предвид обаче, че след като пуснете носа, трябва да дишате през него, задържайки устата си затворена, за да не се запуши отново носът ви, тъй като дишането през устата увеличава производството на слуз.

3. Лошата циркулация в носа затруднява функционирането му. Може да опитате с йога за лице. С двата показалеца се масажират с кръгови енергични движения точките от двете страни на ноздрите, а след това и точките в основата на носа между веждите. Това е едно от най-приятните и лесни упражнения за отпушване на носа, което не само подобрява циркулацията и облекчава дишането, но и се счита за удачно при синузит и като масаж на лицето против бръчки и преждевременно стареене.

Ефективни методи за отпушване на носа в домашни условия

Освен на традиционното лечение и упражнения за отпушване на носа може да разчитате и на следните методи да облекчите състоянието си у дома

Доказани трикове за бързо отпушване на носа (ВИДЕО)

Колкото и да се опитваме да ги избегнем, настинките са част от живота ни и все някога ни застигат. Особено при смяна на сезоните, когат...

1. Избягвайте да издухвате носа си

Когато носът е запушен, изследванията показват, че издухването на носа утежнява състоянието, защото генерира свръхналягане в носните кухини, което може да накара течността от носа да отиде в синусите.

2. Изпробвайте методите на акупресурата

Натиск върху определени точки може да облекчи хремата и да помогне за отпушването на носа. Използват се левият и десният показалец, за да натиснете основата на двете страни на носа си. Идеалната продължителност на натиска е 3 минути.

3. Хидратирайте тялото си

Запушеният нос при децата не е безобидно състояние – ето какви рискове крие

Запушеният нос при децата не е безобидно състояние. Алергологът д-р Уляна Ерофеева сподели пред изданието medikforum.ru рисковете, коит...

Недостатъчният прием на течности сгъстява слузта в носа ви и затруднява дишането. Консумирайте повече течности, сред които изборът следва да се спре най-вече на вода, прясно изцедени сокове и горещ чай. Течностите са още по-важни, ако причината за запушения нос е вирус.

4. Хапнете нещо пикантно или ментово

И двата типа храни помагат за отпушването на носа. Ефектът е временен, те не лекуват причината, но облекчават състоянието. Особено благоприятно въздействат таблетки или бонбони с ментол. Те помагат и при възпалено гърло, като ефективно отпушват и носа ви. Внимавайте обаче с пикантните храни, ако имате проблеми със стомаха, съветва здравният сайт Healthline.

5. Поставете няколко възглавници под главата си

Вероятно сте забелязали, че когато сте легнали, проблемът се задълбочава и дишането е още по-трудно. Поставете няколко възглавници под главата си, за да е по-лек и спокоен сънят ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com