Експерт: Който работи в нормален ритъм от 8 часа и 5 дни, да си взема 3 седмици отпуск

13072
Експерт: Който работи в нормален ритъм от 8 часа и 5 дни, да си взема 3 седмици отпуск
Снимка: Pexels

Колко дълго трябва да почиваме, за да не излезем съвсем от релси по време на работа? Последни твърдения, направени от психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева, сочат 30 дни поред. Бакрачева е категорична, че поне 1 час на ден всеки трябва да прави неща, които обича да прави.

Според психолога Веселин Геров е много важно как е „настроена” психиката ни – т.нар. циркаден ритъм. Най-известният вариант е 8 часа работа, 8 часа свободно време, 8 часа сън и 5 дни работа, 2 дни почивка. Най-добре е хора, живеещи в такъв ритъм, да си вземат три седмици отпуск, каза лекарят пред Нова телевизия. По думите му минава една седмица адаптация, преди да започне т.нар. активна почивка. Ако тя е само една седмица, тогава може да се наблюдава изнервяне заради всъщност краткия период. 3-4 дни настройка, 1 седмица активна почивка и 1 седмица настройка за вработване – това препоръча д-р Геров.

Депутатите отказаха да увеличат платения годишен отпуск, той остава 20 дни

Депутатите не увеличиха платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, като не приеха на първо четене промени в Кодекса на труда. ...

Голям бич по отношение на т.нар. burn out синдром (бел. ред. – буквално откачил от работа) е работата на смени, защото човек не е пригоден да спи през деня. Освен това трябва да почиваме активно – не да гледаме телевизия, ако например работата ни е свързана с медии. Дори една разходка в парка позволява да се „изтрие” напрежението. Психиката си почива единствено, когато човек спи. Ако има безсъние, тогава има burn out. Ако мислиш за проблемите извън работа, това вече не е активна почивка, подчерта категорично д-р Геров, според когото това е първа фаза на burn out.

Бившият социален министър Иван Нейков припомни, че по българския Кодекс на труда имаме 20 работни дни отпуск, но е факт, че отпускът зависи от договорката с работодателя. Нейков даде пример с производствени предприятия – да се обявява 1 пълен месец задължителен отпуск за всички. Това не е универсално решение и не е възможно навсякъде – например в „Спешна помощ” и в медиите, но където може, е добре да се прави, още повече, че е разрешено от закона, добави Нейков.

Иван Нейков посочи и, че трябва да се има предвид застаряването на населението. Работниците ще стават все по-възрастни и тогава периодът на възстановяване е по-различен, посочи той. Д-р Геров уточни, че по-възрастните имат нужда от 60% повече време за възстановяване. Нейков смята, че добра политика би била по-малък работен ден, отколкото повече отпуск, когато говорим за възрастни хора. Той предупреди и, че много дълг отпуск може да допринесе за трудови злополуки заради загуба на ритъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com