Как да се предпазим в жегите

8183
Как да се предпазим в жегите
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Лошата новина е, че не може сами да отгатнем какво ще стане с нашето кръвно през горещината, добрата е, че при повечето хора кръвното спада. Случаите на инфаркти и инсулти през лятото намаляват, защото на повечето хора им пада кръвното, но има единични случаи, при които горещините причиняват покачване на кръвното."

Това обясни за Нова телевизия кардиологът д-р доц. Сотир Марчев.

Идват жеги до 40 градуса

До 40 градуса в някои части от страната. Това очакват синоптиците да се случи към четвъртък - петък следващата седмица. Този уикенд вр...

 

Експертът уточни, че при високи температури не трябва да се пият топли напитки. Относно храните кардиологът заяви, че не трябва да се готви – така се спестява топлината, излъчвана от печката. По думите му при жегите трябва да се консумират предимно студени храни.

"Консумирайте повече зеленчуци и плодове и по-малко месо", допълни още доц. Марчев.

"Слънчевият удар се дължи на пряката слънчева светлина. Затова трябва да се носят шапки. Не прекалявайте със седенето на слънце", обясни още той.

Жегите в САЩ започнаха да взимат жертви

Големите горещини в западната част на САЩ доведоха до смъртта на четирима жители. В щата Ню Мексико бяха открити телата на 57-годишен м...

В горещото време трябва да се избягва излизането навън, да се пие повече вода и да се носят подходящи за горещината дрехи. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Никола Николов от Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към Българския червен кръст. Той допълни, че най-уязвими в жегата са възрастните и малките деца:

„При температура над 30 градуса се харчи от организма вода около три - четири литра за денонощие, което количество е двойно на изпареното през другите сезони. Затова е необходимо да пием най-малко по два – три литра вода или по десет чаши на ден. Трябва да носим светли и широки дрехи, както и шапка задължително, да избягваме интензивна физическа дейност през горещите часове. Топлинният удар може да се развие дори и ако приемате достатъчно течности и ако сте на сянка, защото не слънцето е това, което причинява топлинни удар, а горещината. Не бива да се приемат храни и напитки, които съдържат кофеин и алкохол“, подчерта д-р Никола Николов.

Трябва да се избягва къпането в градски фонтани и неохраняеми водни обекти. Комбинацията между горещината и студената вода в морето и рязката смяна на температурата също крие рискове. БЧК има готовност да раздава на възлови места минерална вода на хората и да подпомогнат хората с полезни съвети, каза още д-р Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com