Лекар: Тези калорични храни НЕ пречат на отслабването

1141
Лекар: Тези калорични храни НЕ пречат на отслабването
Снимка: iStock/Guliver

Много хора избягват определени храни, когато се придържат към режим на отслабване. Но някои от тях, въпреки че са висококалорични, не трябва да се изключват от диетата.

Въглехидратите и по-специално захарта, както и мазнините, често стават обект на внимание при търсене на виновника за излишните килограми. Въпреки това, някои продукти са погрешно обвинени.

Следните храни не допринасят за затлъстяването, въпреки че съдържат мазнини и захари – плодове, макаронени изделия, картофи, ядки, авокадо. 

Калоричните храни, които трябва да се ядат по време на диета

Не е изненада за никого, че плодовете са пълни със здравословни витамини. Въпреки това, тези, които искат да намалят теглото си, са многократно предупреждавани за вредата от тяхната консумация - все пак фруктозата също е захар.

Ендокринолог: Яжте тази супа за бързо отслабване

"Ако все пак искате да се придържате към диета с ниско съдържание на захар, можете да разчитате на пъпеши, мандарини или папая. Тези видове плодове съдържат по-малко от 1,3 грама фруктоза на 100 грама и все пак са пълни със здравословни съставки", казва диетологът д-р Юлия Леметина.

Една порция спагети съдържа около 200 калории и 45 грама въглехидрати, което отблъсква много хора.

 

„Въпреки това, особено пълнозърнестите храни ви държат сити по-дълго и са с високо съдържание на фибри. По-благоприятният гликемичен индекс предотвратява скокове в кръвната захар“, казва диетологът.

Картофите също са несправедливо изключвани от храненето - 100 грама съдържат 15 гр въглехидрати. Но въпреки това могат да ви помогнат да отслабнете: калият в тях регулира баланса на течностите, кръвното налягане и помага за предаването на импулси към мускулите и нервите.

„Фибрите ви карат да се чувствате сити по-дълго и ограничават желанието за захар. Висококачествените протеини и витамини от група В, както и витамин С в картофите, допълват ползите от всички тези вещества“, казва експертът.

Ядките също често се избягват по време на диета. Лешниците, например, са 65 процента мазнини. А това са впечатляващите 650 kcal на 100 грама. Но ядките не заслужават репутацията си на храна, увеличаваща мазнините.

Много хора избягват авокадото заради съдържанието на мазнини в него – съдържанието на 15 грама мазнини и 160 kcal на 100 грама пулпа определено има има заслуга за това.

"Но растителните мазнини - мононенаситени и полиненаситени мастни киселини имат положителен ефект върху нивата на холестерола. Освен това авокадото съдържа здравословна смес от много жизненоважни вещества, необходими на тялото", казва диетологът.

Още: Отслабване след 40 години - само тези храни ще ви помогнат

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com