Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

27278
Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото
Снимка: Pixabay.com

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланса на витамините и минералите в нашето тяло.

Проявите на умора, липса на воля, липса на енергия, разсейване, главоболие и мускулна дисфункция са показатели за дефицит на магнезий.

Кои болести най-често получават грешна диагноза?

Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само в САЩ проблемът засяга 12 милиона американци годишно. Поне един ...

Магнезият е сред най-важните минерали. Той е необходим за функционирането на нервната система. Той оказва влияние над свиването на мускулите и подобрява структурата на костите. Магнезият успокоява нервната система и допринася енергийния метаболизъм. Задоволявайки дневната дажба от този минерал, ние подобряваме настроението си и увеличаваме запасите от жизнена енергия.

Как се проявява дефицитът на магнезий

Дефицит на магнезий

Човешкият организъм има нужда от 300-400 mg дневно магнезий. Тази зависимост се определя от пол, възраст, хранене, както и от физическия и психическия стрес.

В стресови ситуации, при спортна активност и други натоварвания, нуждата от магнезий може да се увеличи. Например, един спортист се нуждае от около 600 mg магнезий на ден.

Джинджифилът - божественият корен, който е толкова полезен

Джинджифилът е може би най-зимната подправка. Коренът от джинджифил ще загрее, ще прогони апатията и ще попречи да се предпазим от студ...

Човешкото тяло не може самостоятелно да синтезира магнезий, така че трябва да контролирате процеса на постъпването му в организма. Когато липсва магнезий, тялото може да компенсира дефицита за известно време. То го съхранява в костите и намалява отделянето му, чрез бъбреците. Недостигът, може да е проява на умора, безсъние, раздразнителност, нарушена памет и концентрация, нарушена мускулна функция и спазми, особено тежки в мускулите на прасеца.

Магнезий, срещу стрес

Дефицитът на магнезий често е следствие от стрес. Работата, личният живот, търсенето на баланс между кариера и семейство, финансови проблеми, липса на сън и много други фактори. Всички те могат да увеличат нуждата от този минерал.

При стрес се увеличава отделянето на хормони - адреналин и норепинефрин. Това се отразява на отделянето на магнезий от клетките. Големи количества магнезий се отделят с урината. Стресът, физическият или умственият и магнезиевият дефицит са взаимно свързани. Липсата на магнезий увеличава стреса и допринася за по-голямото отделяне на магнезий от тялото. Оказва се порочен кръг. При недостиг на магнезий, причинен от стрес, е необходим допълнителен прием на добавки с високо съдържание на магнезий или добавки, съдържащи магнезий, ако е необходимо.

Магнезий и спорт

Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

Кожата е показател за състоянието на тялото. При много заболявания на вътрешните органи има характерни кожни прояви, известни още като ...

Митохондриите, микроскопичните „електроцентрали“, които произвеждат енергия. Тя се разпределя в клетките от човешкото тяло. Магнезият е особено важен за енергийния метаболизъм в мускулите, включително сърцето.

Професионалните спортисти са наясно с многото ползи на магнезия. Магнезият има важна роля по пътя им към успеха. По време на тренировка, поради повишена мускулна работа и повишено изпотяване, тялото интензивно изразходва магнезий. За да поддържат мускулната работа, след края на спортната активност, спортистите трябва да компенсират липсата на магнезий и течности.

Тези, които се занимават със спорт, след края на интензивна тренировка, могат да приемат добавка магнезий, в комбинация с витамин В2. Допълнителният прием на магнезий влияе, върху възстановяването, след аеробни упражнения и статични натоварвания.

Магнезиевият цитат е подходящ за запълване на дефицита

Небалансираната диета, консумацията на промишлено обработени храни, водят до недостиг на магнезий в организма. За да се посрещне повишената нужда от магнезий, е необходимо да се допълни с балансирана диета от храни, с високо съдържани на този минерал.

Как да се отървем гъбичките под ноктите на краката

Едно от най-неприятните и неразрешими заболявания по пръстите и под ноктите на краката се нарича онихомикоза. Това е гъбична инфекция п...

Магнезият може да е допълнителен източник под формата на биологично активна добавка. Магнезият под формата на цитрат се усвоява добре от стомаха. Добре се понася и усвоява от организма. Преди да приемете някаква биологична добавка, трябва да прочетете внимателно инструкциите.

Магнезий и витамин Б2 в борба, срещу умората

Магнезият и витамин В2 играят важна роля в човешкия организъм и имат допълващ - синергичен ефект. Заедно, те допринасят за намаляване на умората, премахване на токсините, енергийния метаболизъм и нормалната работа на нервната система.

Стресът, умората, нарушената мускулна функция са проблеми на нашето време. Те, са признаци на липсата на магнезий в организма. Ако вашата диета не съдържа достатъчно магнезий, добавките могат да бъдат допълнителен източник, за да отговарят на дневните нужди.

Не прекалявайте с приема на магнезий, защото...

Магнезият е основен минерал, който спомага за доброто здраве на организма. Въпреки това, ако той е в твърде голямо количество в кръвта,...

Знаете ли...

Фосфатите, съдържащи се в газирани безалкохолни напитки, пречат на абсорбцията на магнезий. Последицата от това е безпокойство и нервност.

Липсата на магнезий в организма е трудно да се установи в лаборатория. Само 1% от минерала е в кръвообращението, останалата част се съхранява в органи и кости.

Учените смятат, че писателят М. М. Достоевски е имал дефицит на магнезий. В дневниците си, той е споменавал проблеми с дневни и нощни спазми, парестезии и неспокойни нощи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Закуската, която чисти тялото от токсини и помага да отслабнете с 5 кг за месец

Внимавайте с храната, ако приемате тези лекарства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com