Магнезий - преди или след хранене се взема

79168
Магнезий - преди или след хранене се взема
Снимка: Istock

Магнезият е важен минерал, който несъмнено играе ключова роля в биологичните процеси на човешкия организъм. От синтеза на нуклеинови киселини и протеини до поддържането на нормална мускулна, и нервна функция, този елемент е от съществено значение за здравето ни. Но въпросът, който много хора си задават, е кога се приема магнезия - преди или след хранене? 

Магнезий: Основни ползи и приложения

Магнезият не само участва във всеки основен биологичен процес, но и има разнообразни ползи. Той може да помогне срещу крампи, мускулни и ставни болки, да улесни заспиването и да подпомогне енергийния обмен. Също така, магнезият е свързан с регулирането на кръвното налягане и превенцията на чувство на гадене.

Кой е най-добрият магнезий за сърцето и съня

Дългосрочен прием за максимални ползи

Независимо от това за какво конкретно търсите подкрепа - подобряване на настроението, намаляване на тревожността или подобряване на съня - магнезият разкрива своите истински ползи при дългосрочен прием. Изследвания показват, че приемът на магнезиеви добавки може да има благоприятен ефект върху мигрените, симптомите на депресия и качеството на съня.

Кога е най-добре да се вземе магнезият?

1. Магнезий сутрин или следобед за енергия

Ако търсите енергия и тонус, приемът на магнезий сутрин или следобед може да бъде подходящ за вас. Този минерал не е стимулант, но може да помогне за поддържането на енергията през деня. За тези, които тренират, приемът на магнезий преди или след тренировка може да подпомогне физическото възстановяване.

магнезий

2. Избягване на кафе и чай със сутрешния магнезий

Кафето и чаят са диуретици, които могат да измиват магнезия от организма. Затова, ако вземате магнезий сутрин е препоръчително да изчакате известно време след сутрешната си напитка или да го вземете следобед.

3. Магнезий с храната

Решението дали да приемете магнезий преди или след храненето не оказва голямо влияние върху неговото усвояване, освен ако не страдате от стомашни проблеми. В случай на подуване, газове или стомашен рефлукс, магнезият може да забави процеса на храносмилане. Възможни странични ефекти включват гадене и поява на диария. Затова е препоръчително да избирате магнезиеви добавки, които съдържат глицин или са във формула, която е мека към стомаха.

Магнезий - как приемът му влияе на кръвната захар

4. Магнезият за "лека нощ"

Ако търсите спокоен сън, магнезият се препоръчва 1-1,5 часа преди лягане. Той помага за успокояването на мускулите и нервите, стимулира освобождаването на мелатонин и може да се комбинира с релаксиращи дейности като пиене на билков чай или медитация.

Магнезият е несъмнено важен за нашето здраве и при правилно приложение може да допринесе за подобряване на качеството на живот. Важно е обаче да съобразите целите си и индивидуалните си нужди, когато избирате времето за прием на магнезиевите добавки. Независимо дали предпочитате енергия през деня или спокоен сън през нощта, магнезият може да бъде ваш съюзник при правилното му консумиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com