Сутрешна умора? 3 начина да се събуждате щастливи и освежени всеки ден

5088
Сутрешна умора? 3 начина да се събуждате щастливи и освежени всеки ден
Снимка: iStock

Имате чувството, че ставате от леглото уморени сутринта без значение колко дълго сте спали? Често заради начин на живот, нездравословен начин на хранене и липса на физическа активност, умората е често срещана сред по-възрастните, като симптомите се простират отвъд обикновената умора до липсата на фокусиране и трудното концентриране. Хубаво е, че има лесни решения за сутрешната умора.

Ключът към енергията се свежда до три прости неща: да се движим малко днес, да спим по-дълго тази вечер и да хапнем вкусна закуска утре. Включването на тези навици в ежедневието ви активира хормоните, подобряващи съня. Това ви позволява да спите качествено всяка вечер и да се събудите с достатъчно енергия, за да започнете деня. Ето как да се събуждате щастливи и освежени всяка сутрин.

Днес: Разходете се сутринта.

Упражненията може да действат като хапче за сън със забавено освобождаване. Експертите от Johns Hopkins Medicine отбелязват, че физическата активност помага да увеличите способността си да достигнете най-дълбоките нива на бавно вълнов сън (SWS) през нощта. Това е от ключово значение, тъй като средното време, което прекарвате във възстановителен SWS, се очаква да спадне след 60. Нещо повече, една сутрешна разходка на слънце нулира телесния ви часовник, така че да се почувствате по-будни почти мигновено, според The Sleep Charity.

Тази вечер: Пийте сок от череши.

През деня тялото ви натрупва предизвикващ сънливост химикал, наречен аденозин. Но без седем до девет часа сън не можете да намалите нивата на аденозин във вашата система. Това оставя много хора с „сънен махмурлук“, предполага проучване на UC Berkeley. Потенциалното решение: изпийте черешов спритсер преди лягане. Малко проучване, публикувано в American Journal of Therapeutics установило, че участниците, които пият черешов сок два пъти на ден в продължение на две седмици, са имали подобрени симптоми на безсъние в сравнение с тези, които не са го правили. Изследователите твърдят, че подобряващото съня съдържание на мелатонин в черешите би могло да помогне на участниците да получат по-добра нощна почивка. Този ефект дава на тялото достатъчно време да изхвърли излишния аденозин.

Утре: Яжте закуска, пълна с въглехидрати.

Започнете сутринта със закуска с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на захар, като пълнозърнести вафли в комбинация с горски плодове или нарязани овесени ядки, поръсени с разтопено фъстъчено масло и канела. Това вкусно сутрешно хранене може да повиши бдителността и да ви помогне да поддържате енергията си през целия ден. Изследване, публикувано в списанието Nature Communications, предполага, че сложните въглехидрати помагат за понижаване на нивата на кръвната захар - тъй като отнемат повече време за смилане - в крайна сметка могат да повишат бдителността. Мислете за сложните въглехидрати като за нежен будилник, който събужда тялото и ума ви, отърсвайки се от „сутрешния мозък“ с всяка вкусна хапка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com