БЛС заплаши с оттегляне от преговорите за Национален рамков договор

6348
БЛС заплаши с оттегляне от преговорите за Национален рамков договор
Снимка: Getty Images / Guliver

Българският лекарски съюз заплаши в декларация, че няма да участва в преговорите за Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, с които се променят правилата за здравното осигуряване. Документът беше приет от делегатите на 64-ия събор на съюза, предаде БНР.

Основният и допълнителният здравен пакет да започнат да действат през 2017-та година или в средата на следващата година. За това настояха от Столичната лекарска колегия пред Събора на съсловната организация.

Шефът на БЛС: Здравната система не е отговорна за високата смъртност у нас

Не са причините в здравната система за това, че България е на едно от челните места по смъртност в Европа. Това заяви в ефира на БНТ пр...

"При неизяснените като съдържание основен и допълнителен пакет и връзката между тях, предложението за НРД 2016 ще останат неконкретизирани и неразбрани, не поради нашето нежелание, а поради липса на нормативни документи", уточни главният секретар Поли Здравкова.

Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева попита делегатите кой ще решава от 1 януари догодина по кой пакет ще се лекува даден пациент.

"Вие знаете ли какъв хаос ще настане от 1 януари? И няма да е само в спешните отделения, и няма да е само в спешната помощ. Ще и в първичната помощ, ще е и при специалистите", заяви тя.

Начинът на прием на пациенти, на тяхното лечение, както и заплащането на болничната и извънболничната помощ, действително може да предизвика хаос в здравната система, ако се администритат, заяви председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

Лекарите против болниците да зависят от недоволните пациенти

Недопустимо е субективната неудовлетвореност на пациентите да се определя като единствен критерий и метод за оценка на качеството и изп...

"Хаос може да се очаква само, ако Българският лекарски съюз бъде изваден от договорния процес. Но начина на осъществяване на прием на пациенти, на тяхното лечение и заплащане на болниците и не само на болниците, а и извънболнична помощ чрез такива административни актове вече крие риск действително за възникване на хаос", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване