Д-р Ангел Кунчев: Само 1% от хората, заразени с нилска треска, развиват енцефалит

13649
Д-р Ангел Кунчев: Само 1% от хората, заразени с нилска треска, развиват енцефалит
Снимка: БГНЕС

При нилска треска рядко се стига до енцефалит – от 150 ухапани от заразени комари само един може да развие заболяване на мозъка, твърди д-р Тодор Кантарджиев. Коментарът беше направен след информацията за заболяло дете, ухапано от комар в Северния парк в София.

Д-р Кантарджиев заяви, че всички лекари трябва да са запознати със симптомите, защото така не се допуска разпространение.

В България е установен първи случай на нилска треска

В България е доказан първият случай на западнонилски енцефалит с местно заразяване. Става дума за 7-годишно дете, ухапано от комар в р...

Според цитирана от Нова телевизия информация на сп. „Тема” в Румъния е имало 700 заразени. 300 души тогава са загинали. В Сърбия пък имало време, в което са регистрирани 302 заболели и 27 смъртни случая.

Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че вирусът тръгва от птици, които са упахвани от комари. Комарите са преносители. Малко абсурдно звучи, но след този случай все пак е хубаво, че ще има данни, защото и в Сърбия, и в Гърция, и в Косово има случаи и дори в Сърбия болестта предизвика сериозни проблеми.

Пиковият период при нилска тема е ранната есен, поясниха и Кантарджиев, и Кунчев. Колкото по-малко ухапвания от комари, толкова по-добре, заяви д-р Кунчев. От нилска треска 80% от хората ще се заразят и няма да разберат. Останалите 20% ще проявят симптоми от грип. Само 1% от хората биха развили енцефалит или менингит, но не задължително смъртносно. Няма обаче лекарство, с което директно да се атакува вируса на нилската треска, а за ваксина и дума не може да става, поясни Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com