X
 
 

Дечев разкри как законно се източва Здравната каса в страховити размери

6060 14
Дечев разкри как законно се източва Здравната каса в страховити размери
Снимка: БГНЕС
Плаща ли повече здравната каса за лекарства в частните болници в сравнение с държавните и общинските? Този ключов въпрос обсъдиха депутатите, здравният министър Кирил Ананиев и управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев. В началото на седмицата от касата заявиха, че плащат до седем пъти повече за едни и същи лекарства.

Разминаването на цените между частните и държавните болници се дължи на промени в Закона за обществените поръчки от 2016 г., който отменя задължението на частните болници да провеждат обществени поръчки.

От ББА питат защо има разлика в цените на лекарствата за онкоболни

"Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в публичното пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат много въпро...

Изслушването, в което участва и управителят на НЗОК Дечо Дечев беше по повод изнесените от него данни в последните дни за нерационално използаване на обществения ресурс, тъй като частни болници купуват и касата им плаща лекарства на максималните възможни цени. Щетата за НЗОК само от едно такова лекарство е в размер на 800 хил. лева за миналата година, обяви при изслушването Дечев.

Винаги, когато болниците купуват лекарства и консумативи без обществени поръчки, цените са много по-високи, заяви Дечев. Думите му бяха на практика потвърдени и от здравния министър Кирил Ананиев, който изнесе данни за още четири медикамента от позитивния лекарствен списък, за които е установено, че пределната им цена, на която се купуват от частните болници без търг, е до 50% по висока спрямо цените, които се постигат при обществените поръчки.

Противно на лансираната теза от частни болнници, че те не трябва да правят обществени поръчки, защото това противоречи на евродиректива, сега се оказва, че страната ни е обект на начален етап на процедура за нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз заради неправилно тълкуване на понятието публично-правна организация.

За започналата от ЕК процедура потвърди пред журналисти в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев след изслушването.

Той заяви, че в писмата си ЕК казва на България, че всички болници – държавни, частни, общински и със смесено участие трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, когато работят с обществен ресурс. Затова е дошло конкретно предложение от ЕК и частните болници да правят обществени поръчки.

Поискаха изслушване на управителя на НЗОК пред Здравна комисия заради обвинение към Ананиев

БСП и ДПС поискаха управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев да бъде изслушан в Здравна комисия на 16 януари. Това призна пред журналисти нар...

Това е напълно в разрез с лансираната от частните болници теза, които твърдят, че са освободени от обществени поръчки през 2016 година именно, за да се хармонизира българското законодателство с европейската директива. Тази теза беше лансирана включително и днес по време на изслушването от вносителя на въпросната лобистка поправка Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който през 2016 година заедно с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт я внасят и приемат между първото и второто четене на Закона за обществените поръчки.

Около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена на лекарствата купувани от болниците, призна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на изслушването си в ресорната комисия в парламента.

Според него трябва да се установи как се получава максималната висока цена в една болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85 % по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриран.

По закон обаче НЗОК не може да изисква информация от търговци на едро, а само от нейни договорни партньори, които са по националния рамков договор.

Управителят на НЗОК обърна внимание, че и петте регистрирани производители, присъстват с продукт с едно и също активно вещество, което е в една и съща форма, една и съща концентрация, т-е. всичко е абсолютно еднакво, абсолютно съвпадение в показание и противопоказание.

Има ли решение за цената на лекарствата в частните болници?

"Случилото се дава сигнал към Министерството на здравеопазването и депутатите, че има едно изкривяване,  което трябва да бъде кори...

Той поясни, че днес са пристигнали две писма от засегнати лечебни заведения.

"Чувстващите се засегнати твърдят, че това е продукт, който е едва ли не е с изтекъл срок на годност, с лошо качество. За пример казват, че те купуват от един от тези петте производители, за който смятат, че е с най-доброто качество и поради тази причина го продават на касата на най-висока цена. Сега за тяхно съжаление се оказва, че този производител, който определят като най-качествен продукт и затова е с по-висока цена, продава на най-ниската цена на други болници. Т.е. най-ниската постигната цена е 117 лв. и е постигната на договаряне по ЗОП в лечебни заведения, които са длъжни да провеждат такъв. В същото време се отчита от определени лечебни заведения изцяло частни на максимално възможната, която е регистрирана в позитивния лекарствен списък на цена 1063 лв.", допълни още д-р Дечев.

"Това са изпълнители на медицински дейности. Така че нямаме основание и няма как да поискаме тази информация", обясни д-р Дечо Дечев.

По време на изслушването д-р Дечев беше подложен на  "своеобразен трибунал", като на няколко пъти беше питан защо се е обърнал към медиите, вместо към министерството на здравеопазването.

Най-бързото решаване на един проблем е като се обяви през медиите, коментира той.

Шефът на НЗОК: 50 млн. лв. отидоха в системата на здравеопазването

50 млн. лева са влезли допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки. Това заяви управителят ...

Пред депутатите Дечев заяви още, че апелът му е, че има нужда да се направи цялостна проверка на веригата от производителя до търговеца, защото в момента се харчи много повече обществен ресурс отколкото е необходимо.

Припомняме, че по време на радио интервю пред Дарик д-р Дечев каза, че касата се източва чрез лобистки закони.

Според Дечев частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от Касата, на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Това се е разбрало, след справка с производител, който е обявил пред НЗОК, че е продал това лекарство на много по-ниска цена на търговците на едро.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Комунидстите, НАРОДНИТЕ ВРАГОВЕ, обраха здравната каза 5 пъти от 1944г. насам! Нито руските, нито българските комунисти и социалисти се готвят да строят какъвто и да е вид комунизъм-социализъм. Те заобичаха капитализма повече от всеки нормален човек и станаха едри капиталисти. Комуниста е недостойна твар. Той е като хамелеона – днес е комунист, утре е социалист, а други ден вече е капиталист! Дне виж още ›› с обещава на народа да се грижи за него, утре открадва пенсионния му фонд, а другиден започва да го избива, защото народа недоволства!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Какво печелим от руската окупация: концлагери,уранови мини,промити мозъци,изнасилени поколения,огради по границите, робство, феодализъм, безпътие, безвремие, духовна и финансова нищета, некъдърност, необразованост, фанатизъм, лада, москви4, панелка, схема, финансова пирамида, изто4ени пенсионни фондове, масов глад и псевдо здравеопазване, геноцид, парцел в гробищен парк, ако са спестили от пенсия виж още ›› 170 лв. На пе4елившите 4естито!
  : 5 !
 • д-р касабов 6 д-р касабов преди 1 месец Профил на трол?
  народът трябва да разбере ,че начина за източване по схеми е с участието на на водещи онколози и инвазивни кардиолози защото техните продукти са най скъпи това е лобито на инвазивния кардиолог проф Иво Петров и сие както и на републиканския слуга онголог в България защото поръчките минават през тях те са съветниците и през тях се правят схемите а не се доуточнява ,че даване на лекарство без да с виж още ›› е направи курс за лечение както и непоставянето на ендопротезни инвазивно през съда поставени клапи където се иска да навлезе но рядко се работи и студентите и лекарите само го учат а и не могат да ги изпращат пациентите особено възрастните за инвазивна процедура - а това е важно защото не се прави тежка сърдечна операция ,независимо ,че гайдлайндите го препоръчват . Това е проблема ,но те са срастнали с техните хора ,фирмите и преобладава практиката да се правят рядко ,защото се доплащат а се правят остарели методи с конвекционални от 90 години на миналия век операции ,а се отчитат уж постижения с 1-2 ма пациенти и после се правят дисертации и т.н Ебати медицината - за някой може а за други не може
 • Кети 5 Кети преди 1 месец Профил на трол?
  Браво! Такива негодници може да вкара в Белене, само Тошко Беленски! :))
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Народен съд и в белене до живот....всички знаят к хо правят престъпници срещу народа.....
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Точно така! Народен съд и в белене до живот за комунистите, обрали пенсионните фондове и здравната каса 7 пъти!
  : 1 !
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Бандата соросоиди плаши Другарят Октомври. Бандата която се ръководи от Дегенерата /член на Бкп / и Предател на Д.С. на Н.Р.Б иво инджев/ Агент Ивайло/ , клоуна психичнболният димитрин вичиев , слугата на костов/ ПРИВАТИЗАТОРА ДЕГЕНЕРАТ/ аСан генов , носещият никролог смешник фреди фосколо и друга подобна пасмина деца на горбачов и луканов. Уродливи техни деца плашат Другаря Октомври. Хахахахахаха виж още ›› хахахахаха. А , иначе верни подлоги на Тъмният интернационал/ Babylon/ Как ще си съдите началниците бе ? Хахахахаха.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Същата п*смина соросоиди която през 2013 цяло лято и есен крякаше срещу мая манолова , пък през 2019 ГЛАСУВАХА ЗА нея. К*ви сте вие бе ? А , то тия част от ОТРОВНАТА Синьо/Червена мъгла *зчадия. Е имахте сдсрастите цялата власт 4 години бе . Приехте и фашисткият закон от 2000 обявяващ режима за престъпен / 1944 1989/ е К ВО НАправите.
  : 0 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Та направихте сдсрасти нищожни това , ЧЕ ОНЕЗИ ПСЕВДОСОЦИАЛИСТИТЕ ОБИРАХА БАНКИ , ПЪК ВИЕ ГИ ПОКРИВАХТЕ. НО нинова си е ваш кадър между другото. К * ВИ СТЕ ВИЕ БЕ НИЩОЖ*СТВО 1.3 ? ХАХАХАХАХАХА
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дечев разкри как законно се източва Здравната каса в страховити размери от комунистите още от 1944 година насам! Същото се случи и с пенсионния фонд, най-богатата каса към 9.9.1944г.!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ха сега да видим и най-видните ни герберасти- 1. Бойко Борисов -комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР. 2. Цветан Цветанов СТАРШИНА от ДС!Син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. 3. Цецка Цачева – партийна секретарка на БКП в Окръжния народен съвет в Плевен. 4. Николай Младенов – комсомолски секретар, племенник на Пешо Танкиста и син на служител на ДС от в виж още ›› исоко засекретено ниво. 5. Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6. Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7. Симеон Дянков – комунистическо синче, стипендиант на фондация „ЗНАМЕ НА МИРА” на Людмила Живкова. 8. Нона Караджова – дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9. Лиляна Павлова – внучка на АБПФК. Баба и на когото е кръстена, била зам. завеждащ отдел в ЦК на БКП, а дядо-партизанин в отряда „Чавдар”.По времето на СОЦ-а бил министър на химията! Министър Павлова има наследствен огромен(350кв.м.!!) даден безвъзмезно от ЦК на БКП апартамент в Лозенец. 10. Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ. 11. Ивайло Московски -първа щатна работа в Мултигруп. 12. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за зам. кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов 13. Дедо Аню Ангелов –генерал завършил генерал-щабна-Москва! Член на БКП, бил е делегат на БКП през 1990 година, когато се преименува на БСП! 14. Правосъден министър Диана Ковачева- дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП(Михов). Бърз преглед на лицето Б.Борисов след 1990г.- нискотарифен престъпник от подземния свят, наркотрафикант, собственик на фабрика за незаконни цигари, крадец на коли в Унгария, магистрален бандит, рекетьор, перач на мръсни червени пари, ортак на най-знаковите престъпници в цялата ни история – Поли Пантев, Димата “руснака“, бай Миле, братя Маргини, Пашата, Маджо и други подобни. Вече и децата “прогледнаха“ и разбраха че Д.Пеевски,Цацаров,Борисов,Цветанов,Гоце Първанов и Доган са “моделът КОЙ“!!Това е страшното и дано повече хора го осъзнаят! Имам предвид, дано го осъзнаят нормалните хора, тези, които,няма да бъдат купени с мръсни и кървави СИКаджийски пари, за да гласуват за агент Буда, познат още и като Боко тиквата,Прани гащи и Борсука!
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  СТИГА БЕ. НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ. ДА ИЗТОЧВАТ касата герберастите. Не може да БЪДЕ. Това е провокация. Ама миналата година борисов бойко станал на 60 год беше водещ на подлогата му николай кънчев и онзи ид*та ути . те играе МЛАГОТВОРИТЕЛНО И всеки по 5 пъти повтори тази дума. Иначе малкият Ники и още хиляди деца УМИРАТ чакащи хиляди евро. ЕТО НА ТАКИВА СТЕ СЪУЧАСТНИЦИ actualno com и 80% от форума. На виж още ›› подобни зверги. НА ТАКИВА НЕ НА ДРУГИ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ти си от същата банда ВРАГОВЕ НА НАРОДА обрали и фалирали България 7 пъти - да не мислиш, че ще ти се размине, червен глист безроден
  : 4 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ххахахахаха. Бандюги от бандата на иван костов / подавал 3 пъти молба за членство в Бкп и на третата одобрен, после дегенерирал и пожелал да бъде член на бсп , но луканов му е заповядал , че в сдс ще е по полезен/ ми пише врели некипели
  : 6 !
Свети мъченици Памфил и Порфирий
Свети мъченици Памфил и Порфирий

Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария ПалестинскаРечник, известен с благотворителните си дела. Работил книжовно за запазване невредим...