Йордан Цонев: Не свобода на словото, а пълна слободия има в БНР

3301
Йордан Цонев: Не свобода на словото, а пълна слободия има в БНР
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Пълна слободия, а не свобода на словото имало в БНР. Това подозрение изказа Йордан Цонев от ДПС при разглеждането в парламентарната временна комисия по случая с кризата в БНР на три мониторинга, според които в БНР няма нарушения на плурализма.

Оценката на трите мониторинга - вътрешен мониторинг на БНР, външен мониторинг на БНР и мониторинг на СЕМ за периода на кризата в националното радио е, че в БНР има изразяване на различни гледни точки и плурализъм. "И трите казват, че няма сериозни нарушения на плурализма и на функцията на БНР", посочи председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ. Той уточни, че в мониторинга на СЕМ не са отразени сериозни нарушения и като цяло е подчертано, че в БНР има плурализъм на мненията и отразяване на различни гледни точки. Във вътрешния мониторинг на БНР има констатирани определени нарушения по отношение на изразяване на лично мнение от страна на водещи, което в обществената медия е неприемливо, посочи още Биков и отбеляза, че това не засяга единствено участници в кризата, а и други журналисти.

СЕМ допусна до конкурса всички кандидати за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии(СЕМ) допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио (БНР...

"На ДПС не им пречи изразяването на лично мнение, което не е правилно в обществена медия", коментира Йордан Цонев и посочи като основен проблем претенциозността. "Основният проблем идва от претенцията. Това, че си изразяват лично мнение, че имат агресивно или пасивно отношение към един тип политици или към друг си е техен проблем. Но претенциозността да представляваш истината от последна инстанция няма как да приемем", заяви той.

"Да говориш за липса на свобода на словото, когато на теб ти е дадена пълна свобода да правиш каквото си искаш е арогантно. Арогантни са. Така че тази цялата групичка в българското общество, която налага тези агресивни стандарти, спрямо различно мислещи от тях, спрямо различни позиции ще среща нашия отпор не по линия на свободата на словото, не по линия на премествания и размествания, но всеки път ще бъдат разобличавани в тази им битност, защото това е непочтено, агресивно, неморално към цялото българско общество", добави Цонев.

Той е категоричен: "Не може да имаш претенция, че в България няма свобода на словото. На теб – обществена медия ти е дадена пълна слободия, не свобода, включително да нарушаваш закона, включително да бъдеш агресивен и т.н…" и изрази недоумение: "За каква липса на свобода говорят тези хора".

В хода на обсъжданията Иван Ченчев от БСП изрази недоумение как при съществуващ плурализъм и съществуваща свобода на словото се спира сигнала на националното радио и поиска да се установи защо и от кого е спрян сигналът и има ли оказван натиск.

Валери Тодоров: Отстраняването ми от конкурса за директор в БНР е некомпетентен акт

Доверието към СЕМ е достатъчно разколебано и е в критична точка. Призовавам и Комисията по културата и медиите, както и Министерството ...

На следващото заседание комисията ще изслуша всички действащи лица в казуса, увери председателят на комисията Тома Биков и съобщи, че ще бъдат изслушани и журналисти от БНР по друг казус, възникнал в нощния блок на програма "Хоризонт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com