От ББА питат защо има разлика в цените на лекарствата за онкоболни

2040
От ББА питат защо има разлика в цените на лекарствата за онкоболни

"Вчера стана ясно какво се крие зад подвеждащите изявления в публичното пространство на Управителя на НЗОК. Същите повдигат много въпроси за 1 лекарство, на които без да е отговорено, се правят некоректни обобщения за частните болници, посочват в съвместно изявление от Българска болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници. "

"По-важното обаче за нас, като отговорни за здравето на нашите пациенти, е че беше изнесена информация, че фирма „Алвоген“ продава препарата Пеметрексед на цена 7 или повече пъти по-евтина за България, от най-ниската цена обявена за Европа.

Петър Москов: Атаката на д-р Дечев е политическа

"Не, не се плаща различно на частните и държавните болници." Това каза бившият министър на здравеопазването Петър Москов в интервю за Б...

Към момента, видно от справка в Позитивен лекарствен списък, 5-тима притежатели на разрешение за употреба, предлагат 7 различни продукти, които съдържат Пеметрексед като INN.

Това са: Актавис, Акорд, Алвоген, Новамед и Сандоз. Всички тези продукти, по правилата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, са включени в списъка с пределна цена от 1063,03лв., която е най-ниската възможна за референтните ни държави в Европа.

От данните, изнесени от Д-р Дечев, става ясно, че 1 от тези фирми – Производителят Алвоген, чийто продукт има цена на едро 1063,03 лв., го е продал на определени Болници в България в пъти под цената за Европа.

Както заявихме и в изявленията си по-рано по темата – ние държим да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на случая, защото на база на този парадокс, се правят твърдения за частните болници, които уронват техния престиж, а отделно от това, се поставя под въпрос корекция на действащото законодателство, в противоречие с евродирективите.

Затова питаме:

Защо частните болници изобщо получават държавни субсидии?

Лекар сте в държавна болница. Говорите с колега от частно лечебно заведение и ... изненада! Освен че той получава по-висока заплата от ...

Как е възможно едно лекарство да се продава само в България толкова пъти под цената в Позитивния лекарствен списък? Каква всъщност е реалната му пазарна цена?

Имало ли е някаква причина то да бъде с понижена цена – за преоценено лекарство ли става въпрос? Вярно ли е, че това лекарство е с изтичащ срок на годност и има проблем с реализацията на цялото внесено в България количество?

Регистрирана ли е от производителя Алвоген цената, на която това лекарство се продава в България – в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти? И ако не защо? За всички запознати със системата на определяне на пределни цени за Европа е ясно, че ако Алвоген регистрират цената, на която са продавали у нас, те ще смъкнат автоматично цените си в поне още 10 държави от Европа. Ако се твърди, че това е действителната пазарна цена на този продукт – защо не е регистрирана тази цена от 160лв.?

И не на последно място – с какво се лекуват българските онко-пациенти?

Ние считаме, че след като има възможност по закон, лекарите да изберат от одобрените за страната ни лекарства, които се реимбурсират от ръководената до момента от д-р Дечев НЗОК, тяхна е отговорността, да изберат качествено лечение за своите пациенти. А не да ги лекуват с медикаменти, които няма къде другаде в Европа да се продадат!

От кога знаят Касата и МЗ за огромната разлика в цената на лекарствата?

"До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупу...

И този въпрос няма нищо общо с обществените поръчки, както се твърди от Д-р Дечев, нито в пропуски на Министерство на здравеопазването.

Ако беше така, щеше да има разлика в цените на много повече лекарства.

Ние считаме, че ако България въведе обществените поръчки и за частните субекти, ще влезе в нарушение на Директива 2014/24/ЕС, затова преди да се прибързва с такава стъпка, предизвикана от непроверени и съмнителни мотиви, трябва да се оценят негативите, които ще доведе това за страната ни.

Става въпрос за частен случай на 1 лекарство и ние искаме да се направи проверка и да се отговори на поставените въпроси, за да стане ясно - с какво се лекуват българите.

В допълнение, има много по-ефективен начин отколкото Болниците да обявяват обществени поръчки, за да се спре с всякакви злоупотреби по темата за „печалби“ на Болниците от медикаменти. Отдавна имаме предложение лекарствата покривани от НЗОК да се заплащат директно на доставчиците им, а не да минават през лечебните заведения, което само ги товари с обеми, забавя им плащания и оставя опция за подобни спекулации", посочват още те.

Има ли решение за цената на лекарствата в частните болници?

"Случилото се дава сигнал към Министерството на здравеопазването и депутатите, че има едно изкривяване,  което трябва да бъде кори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване