Два случая на коронавирус в България?

12431
Два случая на коронавирус в България?
Снимка: БГНЕС

Изглежда може да има два случая на коронавирус в Плевен и Габрово. Става въпрос за мъж на 27 години - в Плевен, и жена на 75 години - в Габрово. Това заяви началникът на Националния щаб за коронавируса и началник на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на извънредна пресконференция.

Според всички обяснения, за двамата пациенти имало 2 теста, показали положителен резултат за коронавирус и 1, показал отрицателен. Затова се прави нов тест и той ще е окончателен - резултатът трябва да е ясен в 10:00 часа на 8 март!

Създава се ситуация, в която трябва да действаме при пациенти с коронавирус, добави Мутафчийски. И въпреки това той заяви, че ще има нови тестове, за да има потвърждение. Ще има обаче установяване на контактни лица, а МВР ще установи местоживеенето на контактните лица и всички, които са контактували, ще им бъдат взети проби.

Припомняме, че на редовния брифинг в 17:00 часа на 7 март (редовните брифинги са сутрин в 8:00 часа и привечер в 17:00 часа), Мутафчийски съобщи, че има 4 съмнителни проби за коронавирус. Той уточни, че се правят повторни тестове и междулабораторен анализ. Мутафчийски добави и, че това не се случва за пръв път - имало и предишни случаи, затова се правел междулабораторен анализ.

От думите на проф. Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести, стана ясно, че говорим за лежащо болни, със заболяване на белите дробове. Кантарджиев уточни, че британски тест показал положителен резултат, а испански тест - отрицателен, но имало и друг положителен тест. Ще има нов тест, в Националната референтна лаборатория и резултатът ще е ясен към 10:00 часа сутринта. До края на тази неделя ще е ясно какви са резултатите от тестовете на медицинските работници, които са се грижили за въпросните пациенти.

Кантарджиев уточни, че и двамата пациенти са вече в добро състояние! А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че двамата пациенти не отговаряли много на профила на болни от коронавирус - да са пътували в чужбина, да имат видима връзка с рискови дестинации. Затова ще се изяснява по контактни лица дали профилът на тези пациенти всъщност има друго обяснение. Мъжът от Плевен имал установени дотук три директно контактни лица - в семейството, а жената - един директно контактен, а самата жена е самотно живееща. По думите на Кунчев, общо контактните лица са 18-20 души, предимно други пациенти в болничните отделения в Плевен и Габрово. Отделенията в болниците, където са двамата болни, засега са под карантина и няма да приемат нови болни.

В петък, 6 март, на редовния сутрешен брифинг Мутафчийски обяви нови мерки що се отнася до провеждането на спортни събития в България. Какви са извънредните мерки, научете тук! "Следваме примерите на най-стриктните държави в Европа", повтори той сега.

Няма официално потвърден случай на коронавирус, има 4 подозрителни проби (ВИДЕО)

В България няма регистриран коронавирус към момента. Данните съобщи на редовния брифинг пред Военномедицинска академия (ВМА) началникът...

Мутафчийски коментира и темата със заразени медицински лица, като напомни, че в Италия се почнало със заразени медицински лица, защото не са знаели с какво се сблъскват. За пациентите, за които сега говорим обаче в България, било различно - лекувани са в инфекциозни отделения. "Ние смятаме, че колегите са били достатъчно разумни, за да се защитят", подчерта началникът на ВМА. И добави: "Губи ни се нулевият пациент".

"Няма да се запасяват с храна, защото това няма да им помогне. Ще им помогне да си мият ръцете, по 20 пъти на ден", каза още началникът на ВМА по отношение на всеки, който се плаши, че може да се е разболял. И добави, че такива хора не трябва да ходят на публични места. "Няма сигурен резултат - това не значи епидемия", добави Мутафчийски.

Пациентката от Габрово е с данни за пневмония, всички контактни с нея хора са с взети проби, които тази нощ ще бъдат транспортирани за изследване. Жената е изолирана по-рано в събота. До момента лекуват жената за пневмония с антибиотици. Не се налагала промяна на лечението ѝ, разясни пред bTV началникът на габровската болница Минко Михов.

Полезно

На телефонен номер 02 807 87 57 можете да получите информация за коронавируса от лекар-епидемиолог. Припомняме основните симптоми на заразата:

Италия набира пенсионирани лекари за борба с коронавируса

Италия започна набирането на пенсионирани лекари като част от спешните усилия за укрепване на здравната система с 20 000 души допълнит...

- Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

- Бърза умора и силна обща отпадналост;

- Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

- Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

Още: НА ЖИВО: "Последна информация и всичко за коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване