НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 март

19727
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 18:45 ч., 8 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Четири случаи на коронавирус в България. Те са на вече подложени на карантина пациенти. Издирват се други контактни лица със заболелите, за да бъдат изследвани. Няма други регистрирани случаи на заболяването до 17 часа днес.

🔘 В Плевен - 27-годишният пациент, за който имаше съмнения, е вече с доказана проба. От изследваните проби положителен резултат е дал и 61-годишен мъж, който бил в контакт с първия в болницата. Така за Плевен са два положителни случая.

🔘 Два са случаите и в Габрово - положителна е пробата на възрастната 75-годишна жена, която се очакваше. От контактните има и втора проба на медицински персонал - жена.

🔘 Няма нужда от паника и пациентите са хванати в оздравителния им период, подчерта шефът на Кризисния щаб и началник на ВМА - генерал Венцислав Мутафчийски.

🔘 Инфекциозните отделения в болниците в Плевен и Габрово работят в условия на карантина. Мисли се за откриване на нови легла в болниците в двата града.

🔘 Изследвани са допълнително проби на първата линия контактни лица за двамата основни пациенти -  24 - Плевен, от Габрово - 46. В момента се работи по установяване на втората контактна линия - на вторите пациенти, уточни ген. Мутафчийски.

🔘 Търси се нулевият пациент.

🔘 Заради коронавируса са въведени редица забрани и ограничения касаещи културни и спортни събития в страната.

🔘 Ще бъдат предприети по-сериозни мерки за сигурност заради коронавируса в Плевен и Габрово. В останалата част на страната се препоръчва да се спазва обявената вече Национална грипна епидемия, подчерта проф. Мутафчийски.

🔘 Оказа се, че психиатричната клиника на ВМА е готова за карантина чак сега - защото още нямало контакти, телевизия, вече това било уредено. "В София няма криза за леглата към този момент, достатъчно легла имаме", уточни Мутафчийски.

🔘 Столична община предприе действия, свързани с допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите заради ситуацията с коронавируса. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

🔘 С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус) ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преустановява присъствените учебни занятия в считано до 15 март.

🔘 В големите вериги магазини запаси има достатъчно. Те държат количества за 30 дни напред. Няма никакъв смисъл хората да се презапасяват, тъй като храна, вода има предостатъчно. Това само създава паника и тягостно настроение, подчерта премиерът.

🔘 Разширен е кръга от тестувани лица. Имаме подготвени още две лаборатории - в Плевен и Габрово няма, но има други 4, които ще поемат натоварването: Стара Загора, Варна, във ВМА и Националната лаборатория, подчерта проф. Мутафчийски, ръководител на Кризисния щаб.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Отменят се планираните масови мероприятия. В засегнатите региони се спират всички културни събития и мероприятия на закрито, включително - театри и кина.

🔘 Кризисният щаб предлага да бъдат спрени всички учебни занятия в цялата страна и да се премине към дистанционни форми на обучение. Това е различно от грипната епидемия, която оставя всяко учебно заведение само да реши как да процедира. Мярката засяга основно университети.

🔘 Ще бъдат спрени и всички извънкласни дейности като зелени училища и подобни. Отпадат всички спортни мероприятия с деца, особено на закрито, в районите с обявени случаи, в другите райони се затварят зали и се действа по препоръка на регионалните инспекции. "Така че затваряте всичко", каза Борисов.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие. Медицинските директори и областни медицински щабове в следващите 12 часа трябва да кажат какви са резервите им с легла на регионално ниво. Както и какви са нуждите от медицински маски и защитни облекла.

🔘 Министерството на финансите ще разпише ясни правила за разходването на държавни средства. Министърът на икономиката е част от Кризисния щаб в държавата. По препоръка на Емил Караниколов правителството ще забрани временно (до справяне с кризата с коронавируса) износа на медицински консумативи, необходими за борбра с коронавируса.

🔘 МВР и ДАНС ще следят за спекула по върпоса, пор азпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Нов пик на коронавирус в Италия. Правителството постави под задължителна карантина 16 милиона души в региона Ломбардия и в 14 провинции. Блокадата на района ще продължи до 3 април. Жертвите на коронавируса са 233, което е с 36 повече от вчера. По-рано на брифинг в събота обявиха, че заразените в страната са 5 061, което е с 1 145 повече в сравнение с онзиденшните данни. Според "Джонс Хопкинс" болните на Апенините са вече 5883 души. 589 са излекуваните досега. Лидерът на Демократическата партия на Италия Никола Зингарети също е сред болните, но засега е добре.

🔘 Папа Франциск отложи неделната си реч пред събралите се на площад "Свети Петър" на живо - ще я излъчи във интернет. Няма да се състои обаче предвидената за сряда аудиенция.

🔘 В Гърция потвърдените случаи са вече 66. Правителството обмисля нови мерки за сигурност. За момента са отложени всички масови мероприятия и всички училища в страната. Гърция се бори и с много тежка вълна от грип, която вече взе жертви.

🔘 Министерството на здравеопазването на Северна Македония потвърди 2 нови случая на заразени с коронавирус - семейна двойка, завърнали се от Бреша в Италия преди седмица. Съпрузите са в стабилно състояние пътували са от Италия с автобус с още 40 пътници, които също ще бъдат тествани. Досега в Северна Македония имаше 1 случай на заразен с новия коронавирус.

🔘 12 случая на зараза с коронавирус са регистрирани в Румъния. "Първият случай е докладван в Букурещ", се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването. Мъжът е хоспитализиран в болницата по инфекциозни болести в столицата на Румъния, преди това е посетил Италия.По-рано стана ясно, че 3-ма от пациентите с коронавирус са се излекували. Единият от новите случаи е на 15-годишно момиче от град Тимишоара, което е от същото училище с други двама заболели. Друг потвърден случай за последното денонощие е на 16-годишно момиче от окръг Хунедоара, което е пътувало в непосредствена близост в самолет с 40-годишен мъж, при когото също бе потвърдено заразяване с новия коронавирус.

🔘 Броят на заразените с коронавирус в Чехия е нараснал до 21 души, повечето от които са свързани с пътувания до Италия, на границите се въвеждат избирателни измервания на температурата, заяви премиерът Андрей Бабиш.

🔘 Унгарското правителство отмени празничната церемония в Будапеща на 15 март по повод националния празник - деня на началото на революцията и освободителната борба 1848-1849 г. – заради разпространението на новия коронавирус. Препоръката е на Центъра за реагиране при коронавирус. В страната са регистрирани 5 случая на коронавирусна инфекция.

🔘 В Германия има 799 заразени, към момента там няма регистриран смъртен случай.

🔘 Франция регистрира 949 заболели, 16 души са починали, а 12 са излекувани. 44 са в реанимация.

🔘 79 случая общо са установени в Австрия, няма данни за загинали.

🔘 147 общо са установените в Норвегия, а 161 - в Швеция.

🔘 В Испания потвърдените към днешна дата заразени са 500, от които 10 са починали. Над 60 души са се заразили в страната по време на погребение в испанския град Витория-Гастейс в Баския.

🔘 Wizz Air отменя полетите си до Северна Италия.

🔘 Иранската авиокомпания „Иран Еър” също прекрати полетите си, но за цяла Европа. 

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 По данни на института "Джон Хопкинс" в глобален мащаб актуалната статистика сочи, че болните са 107 758, смъртните случаи са 3658, оздравелите са 60 660.

🔘 В най-засегнатата страна, откъдето и тръгна заразата - Китай, до момента има 80 652 регистрирани случая. Починалите от коронавирус са 3 070, а оздравелите 55 473.

🔘 Тежък инцидент в Ухан, Китай - срутил се е хотел с настанени хора във финална фаза на карантина заради коронавируса. До момента има информаация за 4-ма загинали и 5-ма в критично състояние. От общо 70-те души в хотела, 49 са извадени от руините.

🔘 Най-много заболели извън Китай има в Южна Корея - 7 041. Там смъртните случаи до момента са 44, а оздравелите 135.

🔘 Малайзия и Тайланд забраниха на круизен кораб "Costa Fortuna", превозващ около 2000 души (64 италианци), да акостира заради опасения от новия коронавирус. "Costa Fortuna" за първи път беше върнат от популярния тайландски ваканционен остров Пукет в петък, въпреки че на борда няма предполагаеми случаи на заболяването, според оператора на плавателния съд. В момента корабът пътува към Сингапур.

🔘 Първи два случая са регистрирани в Малдивите. Заболелите са служители в местния курорт Куреду.

🔘 Втори случай е установен в Република Южна Африка. На африканския континент има потвърдени общо над 40 случая в следните държави - Камерун, Нигерия, Синегал, РЮА, Того, Мароко, Алжир и Тунис.

🔘 В Египет се появиха 45 случая на зараза в круизен кораб, плувал по река Нил. Така в Египет потвърдените случаи на заразени с коронавируса стават 48. Корабът е спирал на три места, преди да стане ясно какво се случва и потенциално случаите може да са много повече.

🔘 Очаква се някои ваксини срещу COVID-19 да започнат клиничните изпитвания до средата на април или дори по-рано, заяви заместник-генералният секретар на Държавния съвет Дин Сянян.

🔘 В Иран заразените са 5 823, от които 145 са починали, а 1 669 са оздравели.

🔘 В САЩ, според "Джонс Хопкинс", болните са 401, а в Япония - 461, като в Страната на изгряващото слънце има 6 починали, а в Съединените щати - 12.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 Порталът "Право и здраве" съобщи, че НЗОИ и Българският лекарски съюз (БЛС) са се уговорили за параметрите на клиничната пътека, по която ще се лекува коронавирус. Изчисленията сочат, че според договорката засега могат да бъдат лекувани общо 6358 души, с 44 лева на ден. Общата стойност на пътеката е 614 лева, а продължителността – 14 дни, колкото е карантината.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com