Москов ще "размагьосва" притеснения за задължителните ваксини

7602
Москов ще "размагьосва" притеснения за задължителните ваксини
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство стартира мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция в здравното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Москов се появи пред журналисти с тениска на футболния клуб "Арсенал" и обяви, че идва така в чест на вчерашната победа на английския тим срещу "Челси" в турнира "Къмюнити Шийлд".

Целта на кампанията е да се даде обяснение на притесненията на хората, обясни Петър Москов. Ако тези притеснения не бъдат "размагьосани", ще продължим да се движим в омагьосан кръг, каза здравният министър.

Самият факт, че преди две години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени означава, че това е реален проблем, посочи Москов и добави още веднъж, че за справяне с този проблем е нужно "размагьосване" и обяснение на родителите от какво се предпазваме ние като общество и от какво се предпазва детето чрез ваксините.

Москов припомни, че преди време в парламента е внесен законопроект за отмяна на задължителния характер на ваксините. В резултат на това са събрани видни експерти и те отчитат реално нуждата от последователна, ежедневна, смислена информационната кампания, посочи министърът. "Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Нужно е", настоя той.

Москов представи пред журналисти предприети през последните седмици стъпки за реализирането на един от основните приоритети - подобряване на достъп до детско и майчинското здравеопазване. От днешна дата е факт въвеждането реално в действия на Националната програма за детско и майчинско здравеопазване, каза той.

Целта е осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания. Семействата на тези деца вече няма да търсят собствения си път за лечение на собственото си дете, а държавата ще поема това, ще формира центрове и ще финансира и осигурява безплатния достъп и ще гарантира изработването на терапевтичния план. "Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее", обеща Москов.

Ще се формират специализирани центрове за определени видове заболявания в университетски болници - за диабет, за вродени сърдечни малоформации, вродени хематологични и други. Стартира се и обучение на педиатрите и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм. "През септември започваме с 30 педиатри и лекари", съобщи Москов.

Здравното министерство ще финансира към всяка регионална здравна инспекция и възстановяването на експертни групи, които да анализират причините за детската смъртност. Ще се финансира и 10-годишен анализ, който да даде в дълбочина, а не само по смъртен акт, причините за детската смъртност на регионално ниво. "Базирайки се на него можем да развиваме смислена политика", каза Москов.

По-рано бе съобщено, че министерството на здравеопазването продължава да търси финансиране за заплащане на инсулинови помпи за деца, но засега такова не е осигурено. Това става ясно от отговора на министър Петър Москов на депутатско питане.

За проблема преди повече от два месеца сигнализираха родителите на деца със захарен диабет.

Изчисления на Националната здравноосигурителна каса е показала, че 160 деца под 18-годишна възраст и още 600 младежи над 18-години ще се нуждаят от инсулинови помпи към началото на 2016 г. Прогнозната средно месечна сума на консумативите за един пациент е на стойност 784 лв. Прогнозният годишен разход в случай, че НЗОК заплаща и консумативи, и инсулинови помпи възлиза на 7 951 920 лв. При това в тази сума са включени само "нови" пациенти, без тези, които ползват инсулинови помпи към момента, но срокът им на експлоатация ще изтече през 2016 г.

От отговора на здравния министър става ясно, че средствата за инсулинови помпи за 2015 г. може да се търсят евентуално от Център "Фонд за лечение за деца". От 2016 г. лечението следва да започне да се реинбурсира от НЗОК. В заключение министър Москов уточнява, че ръководството на МЗ, на база данните на НЗОК и Българското национално сдружение по детска ендокринология, ще обсъди "окончателно решение относно възможностите за финансиране на посочените изделия и консумативите за тях през 2015 г. и от 2016 г."

Москов: Слабостта на Реформаторския блок е в структурата

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви в предаването "Събуди се", че според него сегашната структура на Реформаторския блок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com