X
 
 

Начело сме в Европа по онкологични заболявания

1801 9
photo of Начело сме в Европа по онкологични заболявания
Снимка: iStock/Guliver
Според различни здравни на европейски институции анализи българките и румънките боледуват и умират най-много от рак на шийката на матката.

От цяла Европа само в България и в Словакия няма Държавен раков план, а според онколозите - скрининговите ни и профилактични програми на практика не работят.

Безплатни прегледи за рак на маточната шийка в Каварна

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват днес в МБАЛ - Каварна. Прегледите се извършват с помощта и п...

"Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените в България. Годишно имаме около 1000-1100 нови случаи. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните заболявания", коментира пред Нова телевизия доц. д-р Здравка Валерианова, ръководител националния раков регистър.

В Скандинавските държави и Австралия почти всички жени са ваксинирани, а тестовете са безплатни и задължителни. Оказва се, че там отчитат под 5 процента заболели от рак на шийката на матката.

У нас нещата стоят така - за жените над 30 години е предвиден безплатен преглед, а ако цитонамазката е нормална – отново след 3 години. Иначе личният лекар може да тества безплатно и по-млади жени, но при определени условия - ако те са вече с повече от 3 износени бременности, имат първо раждане на 17, фамилна анамнеза или при преглед покажат отклонение в цитонамазката.

Здравното министерство отчита, че през 2018 г. са тествани над 1 148 неосигурени жени на възраст 40-50 години, от които с диагнози са били само 72 жени. За 2018 година са отделени един милион и двеста хиляди лева, от които 1 000 000 лв. за ваксини, а за 2019 г. са още повече- 1 270 000 лв. Ваксинирани са близо 8000 момичета, които през 2019 са по-малко. А иначе ежегодно от бюджета на Министерство на здравеопазването се отделят 125 000 лв. за скрининг на три вида онкологични заболявания (рак на млечна жлеза, рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво), но само на неосигурени лица.

Няма ваксина срещу рак на маточната шийка, има много пари

През последните дни се води активна кампания, наречена "10 минути само за мен", обявена като профилактика на рака на маточната шийка. Л...

А за бъдещето на раковия регистър, който трябва да отчита всички заболели в София и провинцията Министерството обещава да бъдат разработени и внедрени минимум 35 електронни регистри, сред които е и Националният раков регистър. Това ще се случи съобразно Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020. Вече е обявена открита процедура за избор на изпълнител.

Реалната цифра на новозаболелите в България е 35 хиляди души като най-много заболяват от рак на простатата дебело черво бели дробове.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да благодарим на БКП/БСП за тези резултати от чернобилското облъчване на българския народ. Тези безродници бяха дотам раболепни пред руските си господари, че само за да не ги "обидят", укриха от хората информацията за катастрофата и позволиха първомайска манифестация под радоактивния дъжд. А за да се опазим беше достатъчно просто да си стоим в къщи и да се раздадат на населението евтини таблетки с виж още ›› йод. Позор за вас юди-русофили!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не знамм какво ще спечелиш от разбутването на стари лайна освен това, че много миришат даже и за теб! По добре се замисли какво може да се направи за да не продължава така и никога да не се пиовтори. За 30 години, ако бяхме достатъчно умни, трябваше да разберем, че проблема не е в това, че сме избрали някого след като нямаме по добър избор, а в това, че го търпим до край.
  : 1 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Трябва редовно да се напомня за всичко това, защото точно тези същите стари лайна и до днес ни управляват и точно по същия начин продават интересите ни на Москва. Липсата на диверсификация, монополно високите цени на горивата, липсата на интерконектори, отказът да се възползваме от европейската присъда над Газпром и да намалим цените си като другите страни от ЦИЕ, строежът на турски поток и Белене виж още ›› . Всичко това са предателства, подобни на чернобилското, заради които сме бедни и способните хора се изселват.
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГОВНОЯД 1, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да са ти броили! И Борисов и ти сте членове на престъпната антинародна БКП! "Кликата 10111989" е назначена от Кремъл, и в нея членуват само членове на БКП, тоест престъпници като теб и Борисов! Не съм чул някой да уважава този, който му лиже заднка, жалка руска мастия! За руснаците вие сте ГОВНОЯДИ! Толкова! Ебавай си Путята Ленина, червен хем виж още ›› ороид безродет! Ако беше жив Левски, щеше да ви рита и двамата по гъза оттук до Масква!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  книга от Виктор Суворов ,,Основи на шпионажа”: ,,Разказът за различните видове агенти би бил непълен,ако не споменем още един вид-може би най-непривлекателния от всички. На офицерите от ГРУ им беше забранено да наричат тези хора агенти, пък и те не бяха точно агенти, доколкото съветското разузнаване никога не ги вербуваше. Имам предвид многобройните членове на различните дружества и комитети за виж още ›› дружба със Съветския съюз.В официална обстановка съветските дипломати сърдечно приветстваха тези паразити, но помежду си ги наричаха ,,говноядци’.Трудно ми е да кажа защо ги наричаха точно с тази дума,но тези хора си я бяха заслужили.Тя се използваше широко в неофициалните разговори на служителите в съветските дипломатически представителства. ,,Довечера имаме вечер на дружбата с говноядците”,,,Днес обядваме с делегация говноядци.Поръчайте следното меню”…За съветските разузнавачи тези хора бяха абсолютни нищожества. Презрението към тях обаче не пречеше на ГРУ да ги използват по всяко време,при всяка удала им се възможност.Тези хора бяха готови да работят безплатно и охотно идваха на срещи дори в съветските посолства.” Безспорно става въпрос и за нашенските комунисти. Червени отрепки,боклуци и мерзавци,шумкари и обирджии на мандри,нискочели каскети и неграмотни рабфаковци, рубладжии, русофили,рублофили, русофилистици, путинофили,кремълски подлоги,ибрикчии, гъзолизци и клозетолизци, скотове,национални предатели, петоколонници, българомразци и прочие,и прочие,а думите по техен адрес все не достигат, все нещо остава недоизказано и недовършено като последен щрих на четката върху картина, последен акорд в музикално произведение, за да дозаковем на стената на позора тези червени негодници.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Така е, и така ще бъде докато сме под РУСКО РОБСТВО - 100% руски монопол над горива и енергетика + 6 руски партии в парламента! Чернобил и останалите аварирали руски АЕЦ много допринесоха за този резултат! Докато не се откачим от вековния си враг Русия, нищо хубаво не ни чака!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  АБСОЛЮТНО!
  : 0 !
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Още едно първо място, а някои се опитват да ни изкарат некадърници! :)
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами ПОРЕДЕН УСПЕХ НА /милите хора/ ОТ Кликата 10111989 и разбира се доста конкретно и на герб/герб*оп*абв*рфб/ герб*оп като дпс са си абонирани във власта. Да позравим и лично борисов бойко.