Липсата на противогрипни ваксини в Бургас застрашава живота на пациенти

1597
Липсата на противогрипни ваксини в Бургас застрашава живота на пациенти
Снимка: Getty Images/Guliver

Липсата на противогрипни ваксини се усеща остро и в Бургас. Репортерска проверка на Actualno.com показа, че в аптеките и кабинетите на личните лекари не могат да бъдат намерени.

„В момента нямаме противогрипна вапсина и не можахме да задoволим потребностите на пациентите. При зададен въпрос до най-големите складове за лекарства в страната получихме отговор, че заявката е приключила и повече няма да има. Моят извод е, че заявката на национално ниво е била съвсем малка, несъобразена с потребностите в страната. Възмутена съм, защото точно сега е времето за поставяне на ваксини или най-късно до средата на месец ноември. Но аз не можах да получа дори една бройка този сезон“, казва Марияна Арнаудова, магистър фармацевт.

Actualno.com разговаря и със собственик на аптека и помощник фармацевт Георги Неделчев :“Това се случи заради грешна държавна политика. Лично мое мнение е, че държавата се меси където не и е работата. Всяка година един и същи проблем. От 5-6 години насам това се повтаря. Обещаха на възрастните хора, че ще им дават ваксина без пари, добре, няма проблем, но не си изпълниха обещанието. Потреблението на ваксини и без това рязко намаля през последното десетилетие. Преди съм продавал по хиляда ваксини, сега не мога да продам 50 - 60 и пак няма. Това е като цялото ни здравеопазване“.

Има бургазлии, които прибягват до купуването на ваксини от чужбина. „В съседна Турция лекарствата са доста по-евтини и редовно си купувам медикаменти от там. По същия начин ще постъпя и с ваксината, която моята майка много държи да си постави“, казва Стойчо Николов, който е привърженик на този вид превенция.

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог и има професионално мнение за противогрипната ваксина. За Actualno.com тя обясни, че то се базира на научни трудове и публикации, на изследвания на учени, които чете редовно.“Освен, че съм привърженик на поставянето на този вид ваксина, мога да кажа, че за определени пазиенти, тя може да се окаже животоспасяваща. Има съпътстващи грипа заболявания, които ако не се излекуват влияят отрицателно на различни хронични болести и могат да доведат до усложнения. Моята практика на кардиолог е в подкрепа на ваксините.“

Ваксините имат и много противници, които също са със становище по проблема, базирано на различни изследвания. В крайна сметка, ваксината не е задължителна и всеки има право на личен избор. В случая за една група хора той е нарушен и това поражда проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас