Имунотерапията ли е бъдещето в лечението на рака?

25168
Имунотерапията ли е бъдещето в лечението на рака?
Снимка: iStock/Guliver

Все повече българи избират лечение в чужбина

Близо 9 млн. души по света по света умират всяка година вследствие на ракови заболявания, повечето, за съжаление, открити в късен стадий. Според статистика на Световната здравна организация тези хора живеят най-вече в страни със среден или нисък доход, а сред главните причини за тази смърност е прекалено късното диагностициране на болните. Дори и в страните с най-добра здравна система и най-качествен достъп до медицински услуги обаче, пациентите, които започват лечение в напреднал стадий на болестта, нямат големи шансове, защото стават неоперабилни и единственото, което може да се направи тогава е прилагането на палиативни грижи – подобряващи качеството на оставащите дни живот на пациента.

Пред последните 20-тина година у нас статистиката е все по-мрачна – близо два пъти е нараснал броят на болните от раковите заболявания, сочат данни от национално проучване. През 1996 г. у нас е имало регистрирани близо 178 000 ракови заболявания или около 2200 случая на 100 000 души население. След 20 години, през 2016 г. броят на регистрираните случаи на рак достига цифрата от 287 000 или над 4000 заболявания на 100 000 души население. Превенцията на подобен тип заболявания в България не е сред силните страни на здравната ни система, а алтернативните методии на лечение са тема табу. Именно това са част от причините, поради които все повече българи избират лечение в чужбина що се касае до подобни случаи.

Какво се случва на Запад?

"Най-доброто лечение на рака е да не се стига изобщо да не се разболееш от него. Иначе казано – профилактиката е най-важното нещо. Някои видове рак може да се предотвратят чрез промяна в начина на живот, при други най-важното е ранното им разпознаване." Това заяви един от най-уважаваните онколози в Европа – проф. Кристоф Цилински, ръководител на центъра за онкологични заболявания Academy Cancer Center към Wiener Privatklinik – (WPK) – една от най-големите частни австрийски болници и една от малкото в Европа, която предлага на пациентите цялостен подход от най-иновативните лечения на рак.

Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Болницата е най-голямата частна здравна институция в Австрия и единствената в Централна Европа, която предоставя най-иновативния метод за лечение на рак – имунотерапия. Лечението не е особено популярно у нас, но вече жъне големи успехи в чужбина и все повече са хората, които се обръщат към него.

Какво всъщност представлява имуноонкологията?

Сочени за най-големият пробив в последните 20 години, имуноонкологичните терапии активират имунната система на пациента по такъв начин, че тя сама да разпознае и унищожи туморните клетки, които при отключване на даденото заболяване потискат реакцията на имунната система. Иначе казано – кръвните клетки, които биха атакували тумора, са парализирани. Именно тук се крие ключът – имуноонкологията неутрализира тази "парализа", помага на кръвните клетки да атакуват тумора. Ако доскоро науката търсеше уязвими места в туморната клетка и средата около нея, днес е сменила посоката. Най-новите методи целят да премахнат причините, които пречат на Т- клетките на имунната система да разпознаят тумора и да се активизира срещу раковите клетки.

Имунологичните онкологични терапии активират имунната система на онкоболния пациент, което му позволява да разпознае туморните клетки и да ги унищожи. Тези терапии са насочени към имунната система на тялото, а не към самия тумор, и позволяват на имунната система да разпознава и атакува туморните клетки.

Имуноонкологичните терапии се прилагат успешно специално при лечение на меланом в напреднал стадий, определени типове рак на белия дроб и левкемия. Клинични проучвания показват, че ефектът от имуноонкологичните терапии е дълготраен, като ангажира имунната система да атакува туморни клетки дори след постигането на ремисия. Тази важна особеност на имунотерапията за пръв път дава надежда на много пациенти, чиято здравна прогноза преди това не е била никак цветуща.

Кой може да се възползва?

Пациенти, при които се наблюдава прогресиране на заболяването въпреки прилагане на първоначалното лечение с класическите методи за лечение на рак.

Снимка: WPK

Таргетна ракова медицина

Освен лечение чрез имуноонкология, фокус в работата на Wiener Privatklinik е таргетната (персонализираната) ракова медицина. Чрез персонализираното ракова лечение – такова, което е изцяло съобразено със спецификите на конкретния пациент, лекарите там таргетират специфични ракови гени и протеини, които спомагат за растежа и оцеляваното на раковите клетки. Учените откриват нови и нови опити и непрекъснато създават и тестват нови лекарства за тях.

Кой може да се възползва?

Това са пациенти, при които се наблюдава прогресиране на заболяването въпреки прилагането на първоначалното лечение и използването на класически методи за лечение на рака. Могат да бъдат също така болни, чието заболяване не дава ясни индикации за конкретно лечение (редки видове тумори) или такива, при които конвенционалнатите медоти няма ясен лечебен ефект, например – пациенти с метастатичен рак на маточната шийка).

Различни са факторите, които могат да доведе до появата на един или друг тумор – външни или вътрешни фактори (психично здраве, стрес и др.) Според експерти обаче към основните рискови фактори за появата на онкологично новообразование спадат нездравословното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Спрямо анализ на проекта "Трезва Русия", България е на 12 място по трезвост в Европа. Проучването от края на 2018-та година е проведено в 28 европейски държави. Лидери в употребата на алкохол са Естония, Литва и Чехия. Там един човек изпива средно по 15,35, 13,61 и 12,99 литра спиртни напитки годишно.

Снимка: WPK

Приблизително 40% от общия брой пациенти на Wiener Privatklinik са чуждестранни пациенти, много от които идват от Източна и Централна Европа – Русия, Румъния, България, Словакия, Украйна. Ракът е болестта, заради която основно пациентите от чужбина предпочитат да се лекуват във Wiener Privatklinik. Те са привлечени от постиженията на професионалния медицински екип и от предлаганите ефективни съвременни методи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com