Обявиха колко и кои хора ще бъдат наказани за разменените бебета в "Шейново"

2137
Обявиха колко и кои хора ще бъдат наказани за разменените бебета в "Шейново"
Снимка: Unsplash

Някъде в 4-степенната верига на контрол в АГ "Шейново" е станала грешката с разменените бебета, а най-малко трима души ще бъдат наказани. Това обявиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към здравното министерство, която прати екип да извърши проверка в лечебното заведение.

"Началникът на отделението по неонатология отговаря за работата на лекарите. Главната сестра и старши акушерките отговарят за цялостната дейност на акушерките и за спазване на правилника на дейността на структурното звено. Имаме няколко нарушения. Става въпрос за неупражнен контрол. Актове за административни нарушения ще бъдат образувани на началника на неонатологията, главната акушерка и старши акушерките. Най-малко трима души, това е песимистичният вариант. Санкцията е глоба", обявиха на брифинг от "Медицински надзор".

Разменените бебета в "Шейново" се завръщат при биологичните си майки

Майките на разменените бебета в болница "Шейново" са дали принципно съгласие за тяхната обратна размяна, съобщава Нова телевизия. Очакв...

Казусът с разменените бебета започна малко преди коледните празници, но майките са родили още през септември. Според директора на болницата грешката станала още при първото поставяне на бебетата в кошчетата - те били сложени в грешните легла.

Преди дни стана ясно, че децата ще бъдат върнати при биологичните си майки. Наказана за грешката ще бъде акушерката, която е изписала децата. Причината – тя не е видяла разликата в номерата на гривните на майките и новородените, се разбра по-рано днес.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ извърши проверката от 21 декември 2022 до 4 януари 2023 г. Бил е изготвен протокол, който е предоставен на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, пратено е и писмо до Агенция „Закрила на детето“. Протоколът ще бъде изпратен и до разследващите органи, които също проверяват случая.

"Основното нещо е неосъществен достатъчен контрол на различни нива. Имаме 3 месеца напред, за да създадем тези актове за административни нарушения. Тече и проверка от страна на прокуратурата", казаха от агенцията.

Психолог за майките на разменените бебета: Формирали са първоначалната си привързаност, сега са много уязвими

За майките на разменените бебета реалността е подменена. В тази ситуация жените ще са много шокирани, те са уязвими. Майките са формира...

"Контролът е 4-степенен. Когато се роди детето, се слагат на майката и на детето гривнички. След това отиват в неонатология, пак трябва да са сравнени. Когато се дават на майката – отново. Когато се изписват – също. Трудно е да кажа дали непосредствено след раждането е станала размяната. Акушерката в отделението, неонатологията, при изписването на децата е трябвало задължително да свери номерата. Някъде на тези неща, особено на финала, не е направено това сверяване. Не мога да кажа име, защото тече и друго досъдебно производство. В даден момент явно е станало това, за което говорим. Точно как – за това има следствие и органи. Ние не можем да го установим, не е в нашите правомощия", заявиха още от "Медицински надзор".

Те добавиха, че "безспорно има и човешка грешка, има недостатъчен контрол".

"Отразени са пропуски и неточности, неспазване на някои изисквания в норматимната уредба. Трябва да проверим всички АГ отделения в страната, тя тече в момента по искане на здравния министър. Това са над 130 отделения. Трябва в един бърз срок да го направим, за да могат и в стандарта по неонатология, и в стандарта по акушерство и гинекология да не се допускат такива грешки. Поставили сме си като цел да се въведе риск-базираният надзор – да оценим онези рискови моменти, които са съществени и важни, за да се предотвратяват подобни действия. Дълбокият смисъл на нашата дейност е превенция. Ще излезем с предложение за оптимизиране на стандарта и по неонатология, и по акушерство и гинекология. Ще опишат точно алгоритмите, за да няма грешки", заявиха от агенцията и казаха, че възможен вариант е въвеждане на баркодове и маркери за бебетата и майките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com